Carte eveniment: Eroii de pe Dealul Merezi, evocaţi la Muzeul de Istorie


Luni, 10 decembrie 2018, ora 11, la sediul Muzeului de Istorie a judeţului Vâlcea, va avea loc lansarea cărţii „Regimentul 2 Dorobanţi Vâlcea”, autor Vasile Novac. Lucrarea este tipărită sub egida Muzeului Judeţean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea şi a fost finanţată în cadrul proiectului „Salonul Naţional de Artă Contemporană” – proiectul strategic „Centenarul Marii Uniri”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Nationale.
În timpul Marelui Război, Regimentul 2 Vâlcea a realizat o recunoaştere ofensivă în direcţia satului Orlat, la 22 septembrie 1916. După ce au luptat la baionetă cu militarii germani din Regimental 88 Infanterie, militarii români s-au retras în direcţia comunei Gura Râului. În luptele de la Orlat, o subunitate din Regimentul 2 Vâlcea a luptat până la sacrificiu pe Dealul Merezi, situat în apropierea oraşului Sălişte, sat Fântânele (ex-Cacova). Militarii români au rămas fără contact direct cu propriul regiment, fiind încercuiţi pe timpul nopţii pe un teren muntos.
În luptele din timpul nopţii, s-au remarcat prin vitejie fraţii Vasile şi Gavril Godeanu, ambii sublocotenenţii în rezervă. Vasile Godeanu a murit în lupta cu unităţile germane, subunitatea pe care o conducea fiind depăşită numeric şi tehnic de germani, în pofida ajutorului primit de la locuitorii din satul Fântânele.
Sublocotenentul în rezervă Vasile Godeanu s-a născut în comuna Lădeşti, satul Nisipi (jud. Vâlcea), fiind învăţător în momentul în care a fost încorporat. Fratele acestuia, Gavril Godeanu, a fost luat prizonier în luptele de pe Dealul Merezi, fiind internat în lagărul de prizonieri din oraşul german Krefeld. A fost eliberat şi s-a întors în România, în septembrie 1917, fiind remobilizat în cadrul armatei române.
Trupurile celor 75 de eroi români din Regimentul 2 Vâlcea au fost înhumate de locuitorii satului Fântânele, din ordinul jandarmeriei ungare, în tranşeele în care au murit. În anul 1923, locuitorii satului F ântânele au exhumat osemintele celor 75 de eroi, reînhumându-le într-un mormânt comun, amplasat pe platoul Augur, situat pe dealul Merezi, însă mult mai aproape de sat.
Anual, locuitorii din Fântânele au depus flori la mormântul comun al eroilor Regimentului Vâlcea nr. 2, prilej de a fi cântate versurile rapsodului popular Stana Miclăuş – intitulate Versurile eroilor din Regimentul 2 Vâlcea.
În anul 1973, un grup de iniţiativă din satul Fântânele, sprijinit de consiliul local, a împrejmuit mormântul comun de pe platoul Augur şi au montat, pe un bloc din piatră, o placă din bronz.
În anul 1976, prin munca voluntară a locuitorilor din satul Fântânele, sprijiniţi de consiliul local, s-a amenajat, la câteva sute de metri de platoul Augur, un monument dedicat eroilor satului Fântânele (8 eroi din Primul Război Mondial şi 15 eroi din Al Doilea Război Mondial) şi a celor 75 de eroi din Regimentul 2 Vâlcea. Opera comemorativă a fost inaugurată la 28 decembrie 1978, inscripţia de pe monument amintind de sacrificial eroilor din Regimentul 2 Vâlcea: «Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpul de luptă pentru unitatea naţională a poporului roman; Recunoştinţă ostaşilor Regimentului 2 Vâlcea, căzuţi eroic în lupta de la Dealul Merezi – septembrie 1916 – pentru desăvârşirea unităţii de stat a României».

Seminar cu profesorul universitar dr. Radu Sorin

Marţi, 11 decembrie 2018, ora 12, la sediul Muzeului de Istorie a judeţului Vâlcea, va conferenţia prof. univ. dr. Radu Sorin (Universitatea Lucian Blaga Sibiu), pe tema „Marele Război – Marea Unire”. Conferinţa este organizată în cadrul proiectului „100 de ani de la Marea Unire” – proiectul strategic „Centenarul Marii Uniri”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.