Caravana «Aripi Frânte», prezentă în Râmnicu Vâlcea


După cum vă informam în numărul de ieri al cotidianului nostru, sediul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea va găzdui un eveniment de informare, conștientizare și sensibi­lizare cu privire la prevenirea fenomenului de violență în familie. Acțiunea este programată chiar astăzi, 20 septembrie, cu începere de la ora 11.00, în sala de conferințe a instituției de cultură.
Revenim cu informații pe larg asupra acestui eveniment în urma unui comunicat de presă oferit de către reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, parteneri de nădejde pentru buna desfășurare a acțiunii.
„Activitatea face parte din Campania Aripi Frânte, iar în cadrul evenimentului se va viziona documentarul «Aripi Frânte», care a dat și numele campaniei, se vor distribui materiale și se vor purta discuții cu participanții privind metodele de prevenire și ieșire dintr-o relație de tip abuziv și despre importanța colaborării interinstituționale pentru eliminarea acestui fenomen. La eveniment vor participa reprezentanți ai instituțiilor publice, membri ai organizațiilor neguvernamentale și alte persoane interesate”, se arată în prima parte a comunicatului de presă la care am făcut referire.

Filmul documentar este realizat pe baza unor cazuri reale

Poliția Română și Asociația Necuvinte au lansat, pe 1 iulie 2016, campania națională de prevenire a violenței intrafamiliale intitulată «Aripi Frânte». Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar «Aripi Frânte», referitor la situația victimelor violenței domestice din România, care nu au cerut ajutorul nimănui, prin câteva cazuri ale unor deținute aflate în Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, aspecte care le-au motivat să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară nimănui ajutorul, ajungând, la un moment dat, să clacheze și să devină din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.
„În cadrul acestei campanii, a fost realizat și Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie, care, până la finalul anului, va fi distribuit în toate secțiile de poliție la nivel național. Acest Ghid se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași spre a ieși din acel mediu. (…) Ghidul este însoțit de afișe care vor fi lipite în scările de bloc la aviziere. Afișele vizează «cifra neagră» a violenței, acele persoane necuprinse de nici o statistică, care nu au vorbit niciodată despre ceea ce trăiesc”, se arată în finalul comunicatului de presă la care am făcut referire.