Buget scăzut pentru decontarea rețetelor medicale


• cardul de sănătate a dus la un control riguros, dar și la scăderea eliberării medicamentelor
De la apariția cardului de sănătate și vânzarea celor mai ieftine medicamente, a scăzut foarte mult și bugetul alocat pentru decontarea rețetelor. Vestea a fost dată de către conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea pensionarilor întruniți în ședința lunară de la Instituția Prefectului.
Dacă în prima parte a anului 2015, totalul decontării medicamentelor era de 110 miliarde lei/lună, la finele anului trecut și anul acesta, lunar, suma decontată este de 80/85 miliarde lei. Așadar, se vede o scădere”, a precizat dr. Dumitru Hobeanu (foto), președinte-director CAS Vâlcea.
Există și un control riguros al eliberării medicamentelor. Nicio rețetă nu se mai eliberează fără card de sănătate. Cei care au refuzat cardul din diverse motive – personale sau religioase – beneficiază de o adeverință valabilă trei luni. Doar așa pot elibera rețetele. Tot apariția cardului de sănătate a dus și la scăderea eliberării rețetelor.
În cazul în care un pacient are o afecțiune acută, prezintă rețeta la farmacie, dar nu găsește toate medicamentele, punctul farmaceutic este obligat să i le ofere în 24 de ore. În cazul afecțiunilor cronice, medicamentele trebuie acordate în 48 de ore de la solicitare.
Menționăm că, la data de 31 iunie 2016, CAS Vâlcea avea încheiate: 67 de contracte cu furnizorii de medicamente și materiale sanitare pentru tratament ambulatoriu, din care: 43 în mediul urban și 24 în mediul rural și cu 134 de farmacii.

Posting....