Avem rezultatele exit poll de la ora 21.00: PSD, triumf lejer la parlamentare


• în Vâlcea, conform estimărilor, oamenii lui Costi Rădulescu ar obține minim trei deputați și un senator

Aseară, după închiderea urnelor, mai multe instituții specializate pe cercetări sociologice s-au întrecut în a oferi rezultatele sondajelor de opinie realizate până la finalul votului. Așa după cum arată cele mai multe astfel de „predicții” realizate de oamenii din domeniu, Partidul Social Democrat ar fi bifat un succes destul de facil, obținând aproape jumătate din numărul voturilor valabil exprimate. „Galbenii” Alinei Gorghiu au ieșit cam șifonați din această luptă, ei abia trecând pragul de 20%. Alte rezultate sub așteptări au obținut ALDE – undeva la 6%, PMP și PRU – ambele cotate sub pragul de 5% necesar pentru accederea în Parlament. Rezultate bune au obținut USR – peste 9% și UDMR – peste 6%.
Dacă e să ne raportăm la județul Vâlcea, deși nu avem niște rezultate bine definite ale unor sondaje de opinie, se pare că PSD a triumfat cam la fel de lejer ca la nivel național. Astfel, din numărul total de opt mandate de parlamentar pe care județul nostru le are alocate (șase deputați și doi senatori), PSD este în calcule pentru a-și asigura jumătate din fiecare. PNL Vâlcea se poate gândi, în cel mai fericit caz, la un post de senator și la două de deputați. Dacă va mai rămâne disponibil ultimul post de deputat (asta dacă nu va „halit” tot de PSD la redistribuire), acesta ar putea ajunge la ALDE sau USR.

Prezență bună în Vâlcea!

Până astăzi, la o jumătate de zi de la închiderea urnelor, știm doar faptul că Vâlcea a fost unul dintre județele fruntașe ale țării în ceea ce privește prezența la vot. Aseară, la ora închiderii urnelor, în județul nostru votaseră 41% din persoanele cu drept de vot, adică aproape 138.000 de oameni. Este drept, prezența bună la vot a vâlcenilor s-a datorat și vremii primăvăratice, care i-a determinat pe oameni să meargă la secțiile de votare!