Am trăit s-o vedem și pe asta: Profesoara de română din Șușani predă și fizica și chimia


În tot mai multe localități vâlcene, autoritățile locale, dascălii se lovesc de numărul scăzut de copii. De la acest lucru derivă alte situații, cum ar fi învățământul simultan, închiderea tot mai multor școli. Ne lovim, însă, și de un număr mic de dascăli într-o localitate. Și nu că n-am avea profesori, ci pur și simplu prea puțini decid să facă navete lungi, multe nedecontate. Mai apare, însă, un fenomen: predarea de către un profesor a mai multor discipline. Calificat sau nu.
În comuna Șușani, profesoara de Limba și Literatura Română predă și Chimie și Fizică. S-a ajuns în această situație din cauza lipsei cadrelor didactice. Nu mulți sunt cei ce se încumetă să parcurgă atâta distanță, pe un salariu mic și cu grija decontării navetei. Și pentru ce? Pentru câteva ore pe săptămână!?
Potrivit declarației Isabellei Ioniță, purtător de cuvânt IȘJ Vâlcea, decizia a aprținut profesoarei de Română și a fost luată în ședință publică.
„Din cauza salariilor mici, lipsa decontării navetei, s-a ajuns să lucrăm și cu profesori necalificați. Situația la Română este însă mai delicată. Anul acesta, au fost 60 de candidați la titularizare, dar nici un post de specialitate. Dascălii preferă în ședințe publice să facă ore ca și necalificați. Oricum, le fac cu dedicație și toți sunt mulțumiți”, a precizat Isabella Ioniță.
Și părinții copiilor din Șușani sunt mulțumiți de cum decurg orele: chiar și cu un profesor la trei materii.
Cât despre autoritățile locale, acestea se opun total ideii, motivând faptul că un copil nu poate acumula cunoștiințe de la profesor ce predă o disciplină total opusă celei în care este specializat. Dar, cum ne-am obișnuit ca-n secolul nostru încă să avem învățământ simultan, încă să existe wc-uri în curtea școlii, să nu dispunem de apă curentă, probabil și acest aspect al educației va fi trecut cu vederea.