A VENIT RÂNDUL OAMENILOR DIN TURISM să i se plângă premierului Ciucă


Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Alianței pentru Turism. În mod evident, discuțiile au fost axate asupra măsurilor guvernamentale de susținere a industriei HoReCa, soluționarea dificultăților legate de asigurarea forței de muncă în acest sector, predictibilitatea normelor de sănătate publică, promovarea României ca destinație turistică și sprijinirea turismului balnear. Șeful Executivului a subliniat, ca program de susținere a sectoarelor economice afectate de măsurile de protecție împotriva pandemiei COVID-19, reintroducerea șomajului tehnic, decizie adoptată deja în ședință de Guvern, în scopul sprijinirii angajaților și angajatorilor, în egală măsură.
„Obiectivul Guvernului este să sprijine cetățenii și să mențină sectoarele economice deschise, în condițiile crizei sanitare cu care ne confruntăm. Vă considerăm partenerii Guvernului în acest demers. Vă stăm la dispoziție pentru dialog și vă invit să găsim împreună soluții pentru susținerea sectorului HoReCa, pentru promovarea turismului românesc și a turismului balnear, care are un potențial colosal”, a afirmat premierul.

Sectorul HoReCa ar putea primi granturi

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a informat că, încă din data de 20 ianuarie 2022, au început plățile către Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exporturilor (AIMMAIPE), în sumă de peste 1,1 miliarde lei, în aplicarea schemei de ajutor de stat HoReCa, de care vor beneficia 8.294 de firme din sector. Aceste plăți vin în completarea celor efectuate până la data de 31 decembrie 2021, realizate pentru toți beneficiarii contractați, la o primă prorata de 46,87%, însumând aproape 1 miliard de lei. Schema HoReCa a fost lansată în anul 2021 pentru a despăgubi întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19, printr-un ajutor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020 (dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/ întreprindere unică). Totodată, a fost reluată discuția privind implementarea măsurii HoReCa 2 care să aibă la bază același instrument de ajutor de stat.

După aceste consultări, urmează alte… consultări

Un alt subiect abordat s-a referit la implementarea Măsurii 2 „Granturi pentru capital de lucru”, sesiune aflată în stadiu de efectuare a plăților. Pentru acest program au fost depuse, la nivel național, 22.226 de dosare, din care 13.713 beneficiari au fost plătiți. Reprezentanții Guvernului și cei ai Alianței pentru Turism au anunțat că vor continua consultările pentru găsirea soluțiilor care să permită plata tuturor dosarelor eligibile pentru această măsură.
Oportunitățile reprezentate de finanțările din fonduri europene au fost un alt subiect de interes. Discuțiile s-au concentrat asupra Acțiunii „Investiții în activități productive”, finanțată prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, care are ca obiectiv sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare. La propunerea reprezentanților Alianței pentru Turism, au fost abordate în cadrul discuțiilor dificultățile legate de asigurarea forței de muncă necesare acestui sector, acordarea de sprijin pentru angajații sezonieri, compensarea taxelor datorate cu cele recuperate de la stat.
Consultările vor continua la nivelul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, urmând ca, în scurt timp, să fie prezentate prim-ministrului soluții la dificultățile semnale de industria HoReCa și un calendar de implementare a acestora.
Din partea Guvernului, la discuțiile de săptămâna trecută au mai participat ministrul Antreprenoriatului și Turismului – Daniel Cadariu, ministrul Finanțelor – Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Dan Vîlceanu.
Sursă foto: Arhivă