„Mergem cu plăsuța la centrele de permanență… Nu au decât stetoscop”


• susține vicepreședintele SNMF, filiala Vâlcea, dr. Cristiana Cristea
Nu mulți sunt medicii de familie care doresc să deservească un centru permanent, exemplu dat și de centrul ce se vrea înființat în Ostroveni. Degeaba avem clădirea, dacă nu avem personalul. Dar de ce nu vin medicii să lucreze într-un astfel de centru?
„Lucrez la centrul de permanență din Călimănești. Ei bine, mergem cu plăsuța cu ce avem și noi. La un centru de permanență nu se asigură dotarea corespunzătoare. Nu avem aparat de oxigen, nu avem aspirator nazal. Există o singură cameră pentru medic și asistent. Nu sunt dotate cu nimic… doar cu un stetoscop”, a precizat dr. Cristiana Cristea.
La întrebarea prefectului Florian Marin dacă centrele de permanență ar fi dotate cu aparatura necesară medicii de familie ar veni, „vicele” Societății Naționale a Medicilor de Familie, filiala Vâlcea, a precizat că ar veni dacă ar crește și finanțarea.
În replică, șeful CAS Vâlcea, Alin Voiculeț, a ținut să le precizeze medicilor de familie că, în mai multe localități din județ, autoritățile locale au implementat proiecte de dotare a cabinetelor medicale. Astfel, pentru perioada 2017-2020, 24 de unități administrativ-teritoriale au accesat fonduri pentru reabilitarea și modernizarea dispensarelor medicale. Amintim aici: Păușești-Măglași, Câineni, Pietrari, Stroești, Stănești, Bujoreni etc. Numai Vaideeniul are un proiect de acest gen de 1,9 milioane lei.