Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

20 septembrie 2020

6 februarie: Sfântul Varsanufie cel Mare, zi cu semnificație pentru chiriarhul Vâlcii


Miercuri, 6 februarie, este o zi cu semnificație aparte pentru chiriarhul Vâlcii, ÎPS Varsanufie, și pentru credincioșii județului. Suflarea ortodoxă de pretutindeni îi sărbătorește pe Sfântul Varsanufie cel Mare şi Ioan Profetul, care au trăit în timpul secolului al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565). Ei au dus o viaţă ascetică în mănăstirea Avvei Seridus din Palestina, lângă oraşul Gaza.
Cu acest prilej, la zi aniversară, redacția cotidianului «Curierul de Vâlcea» are onoarea de a-l felicita pe chiriarhul județului, ÎPS Varsanufie, pentru lucrurile bune realizate cu ajutorul Domnului pe meleagurile vâlcene și de a-i dori multă sănătate pentru ducerea proiectelor inițiate la bun sfârșit.

Puncte de reper din viața chiriarhului Vâlcii

Pe lângă mesajul de sănătate și putere de muncă în fruntea credincioșilor județului pe care redacția noastră îl transmite pe această cale ÎPS Varsanufie, în rândurile următoare vă propunem să aflați mai multe informații despre chiriarhul Vâlcii.
Înaltpreasfinţia Sa VARSANUFIE Gogescu, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a născut la data de 24 ianuarie 1968, în oraşul Bucureşti, din părinţi ortodocşi, Petre-Vasile şi Domnica şi a primit la botez numele Valentin.
A urmat Şcoala primară în Bucureşti, apoi cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti (1985-1990) şi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti (1990-1994), unde a susţinut licenţa cu titlul „Cinstirea sfintelor icoane după Sfântul Ioan Damaschin”.
Între anii 2002-2004, a urmat cursurile de master în Teologie şi a susţinut disertaţia cu tema „Voturile monahale în Biserica Ortodoxă în lumina Sfinţilor Părinţi”, la Facultatea de Teologie a Universităţii „Ovidius” din Constanța.
În anul 2013, a susţinut, la Universitatea din Craiova, teza de doctorat cu tema „Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfântului Grigorie Palama”, obţinând titlul de doctor în teologie.
În anul 1998, a fost închinoviat şi tuns în monahism la Mănăstirea Slănic, judeţul Argeş, unde a primit numele de Varsanufie. În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon şi apoi ieromonah pe seama mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, iar între anii 1999-2006 a fost stareţ la această mănăstire, pe care a reactivat-o şi a întreprins lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei si a turnului clopotniţă, construind şi un lumânărar nou împodobit cu mozaic.
Între anii 1999-2001, a fost exarh al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, în anul 2000 primind rangul de protosinghel, iar în anul 2001 pe cel de arhimandrit. La propunerea vrednicului de pomenire, Patriarhul Teoctist, în anul 2001, a fost ales şi hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor cu titlul de Prahoveanul.
Între anii 2001 2007, din încredinţarea Chiriarhului, a coordonat Sectoarele Cultural Social, Patrimoniu şi Exarhat, iar din anul 2007 şi celelalte sectoare ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Din anul 2007 a fost numit secretarul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi preşedinte al Comisiei Liturgice a Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 22 mai 2014 Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost ales prin vot secret în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului cu 25 de voturi din 43 voturi valide.
Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din municipiul Râmnicu Vâlcea, în Duminica Rusaliilor (8 iunie 2014), după Sfânta Liturghie.
• Informații preluate de pe site-ul Mitropoliei Olteniei și de pe doxologia.ro

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Social