17,6 milioane euro pentru fructe, legume și lapte în școlile din România


Uniunea Europeană a alocat României, pentru distribuirea fructelor, legumelor și laptelui în școli, 17,6 milioane euro. 6.866.848 milioane euro sunt pentru distribuirea de fructe și legume, iar 10.743.836 euro pentru lapte. Planul UE pentru fructe, legume și lapte a fost proiectat pentru a ajuta copiii să urmeze o dietă sănătoasă, pe parcursul cursurilor școlare. Anterior funcționând ca scheme separate pentru lapte, fructe și legume, noul sistem combinat a intrat în vigoare la 1 august 2017, înainte de anul școlar 2017-2018. S-a dorit acest lucru deoarece sistemul, finanțat prin politica agricolă comună (PAC) a Uniunii Europene, are la bază consumul de alimente sănătoase în rândul elevilor.
Cele mai mari sume de bani au fost alocate Franței – aproximativ 35 milioane euro, Italiei – peste 28 de milioane euro, , Spaniei – peste 23 milioane euro și Poloniei – 25 milioane euro. Bugetul total al UE pentru acest program este de 250 de milioane euro pe an școlar, 150 de milioane euro pentru fructe și legume și 100 de milioane pentru lapte. Alocarea bugetului de către statele membre se bazează pe numărul de copii din școli.
Există și anumite criterii ce stau la baza implementării acestui program, unul reprezentându-l acordarea priorității consumului de fructe și legume proaspete. Cu toate acestea, statele membre pot opta pentru distribuirea de fructe și legume prelucrate, spre exemplu supe, sucuri, iar în cazul laptelui – iaurt sau brânză, pentru o diversificare a alimentației.