16 unități școlare din Râmnic n-au autorizații de securitate la incendii


• acestora li se adaugă alte 28 din tot teritoriul județului • termenul final de intrare în legalitate: finele lunii iunie a.c.
Cele mai multe unități de învățământ din județ dețin avizele ISU, dar nu și autorizațiile de securitate la incendii. Diferența dintre cei doi termeni este aceea că, în urma unei lucrări de modernizare, școala primește avizul de la ISU, dar pentru autorizația de securitate la incendii este nevoie de o serie de acte și asta după încheierea recepției respectivelor lucrări de construcție.
În urma unei întruniri de astăzi a 125 de directori școlari ai unităților cu personalitate juridică, alături de secretarii unităților de învățământ și contabilii șefi cu conducerea Inspectoratului Școlar Vâlcea, au fost aduse la cunoștința participanților – mai ales a noilor directori – modificările legislative din domeniu. Potrivit declarației lt. Constantin Sorin din partea ISU Vâlcea, la nivelul Râmnicului sunt 16 unități școlare doar cu avizul ISU, dar nu și cu autorizațiile de securitate la incendii, în timp ce-n tot teritoriul sunt 28 de școli și grădinițe.
„Toate școlile, grădinițele trebuie să aibă autorizație la incendii și vorbesc de cele care, după 1998, au trecut prin procese de modernizare, reabilitare…După efectuarea procesului de recepție, fiecare unitate trebuie să solicite autorizația de securitate la incendii. Este adevărat că multe dintre lucrări au fost suportate de primării și atunci trebuie vorbit cu autoritățile locale. Până săptămâna viitoare, aștept măcar un telefon din partea dumneavoastră pentru a vedea care este situația. Termenul limită de intrare în legalitate este 30 iunie a.c.”, declarat lt. Constantin Sorin.

Vâlcea, locul I la prevenirea delincvenței juvenile

Prezentă la discuții, Bianca Enăchescu, șef Biroul Analize și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Vâlcea, a ținut să precizeze că, anul trecut, în ciuda unor evenimente neplăcute petrecute în școlile vâlcene, județul nostru s-a clasat pe locul I la prevenirea delincvenței juvenile, la nivel național.
24 de unități școlare au solicitat sprijinul Poliției, pentru a desfășurat diverse activități atât în „Săptămâna altfel”, cât și cu alte ocazii, în cursul acestui an școlar.

Probleme în furnizarea cornului și laptelui

Nu au lipsit problemele legate de celebrul program „Cornul și laptele”. Potrivit declarației Vasilicăi mazilu, din partea CJ Vâlcea, în unele unități școlare au lipsit notele de intrare-recepție a produselor, lucru ce a îngreunat decontarea produselor respective.
„Din partea foarte multor reprezentanți ai școlilor am auzit că nu e de datoria lor să facă acest pas, să întocmească notele de intrare-recepție. Foarte importantă este activitatea persoanei care se ocupă de distribuirea produselor. Trebuie să le primească, să le recepționeze și să-i restituie nota de intrare-recepție celui ce aduce produsele”, a declarat reprezentanta Consiliului Județean Vâlcea.

Orice incident, fie în școală sau în-afara acesteia trebuie semnalat ITM-ului

Nici șeful ITM Vâlcea, Ion Tănăsoiu, n-a adus vești prea bune. Isnpectorul șef a ținut să precizeze că, în urma controalelor din unitățile școlare, au fost depistate mai multe neconformități, ducând la avertismente sau la sancțiuni mai aspre.
„Se află în desfășurare campania «Locuri de muncă mai sigure, mai sănătoase», fapt pentru care avertizez toți directorii școlari să anunțe fiecare incident petrecut cu vreun angajat al unității. Indiferent dacă unul din angajați a avut un accident în școală sau în-afara acesteia, trebuie raportat la ITM Vâlcea. După ce acesta revine la muncă, și aduce concediul medical, poate declara că accidentul s-a petrecut în școală. Noi venim în control și se poate lăsa cu sancțiuni. Dacă declarați orice incident, sunteți acoperiți”, a precizat șeful ITM Vâlcea, Ion Tănăsoiu.
Menționăm că la ședință au participat: șefa învățământului vâlcean, Andra Bică, Adina Dobrete – purtător de cuvânt IPJ Vâlcea, lt. Constantin Sorin – ISU Vâlcea, subprefectul județului, Aurora Gherghina, Vasilica Mazilu – CJ Vâlcea, Bianca Enăchescu – IPJ Vâlcea, Maria Andreică – DSVSA Vâlcea și dr. Cristina Gândăcioiu – DSP.