12 vâlceni au ajuns la Urgențe după ce au consumat droguri


• canabisul, preferatul anului 2016
În cadrul Comisiei de Dialog Social, a fost dezbătută tema „Consumul de droguri – actualități și tendințe la nivelul județului Vâlcea”, specialiștii în domeniu, dar și autoritățile proprunându-și extinderea măsurilor de prevenire a consumului de droguri. La nivel de județ, Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Vâlcea a desfășurat, anul trecut, 104 activități de informare, educare și conștientizare a riscurilor consumului de droguri, acțiuni la care au participat aproximativ 4.000 de elevi și 150 de cadre didactice. Totodată, CPECA Vâlcea a organizat cursuri de formare în domeniul prevenirii consului de droguri pentru 162 de cadre didactice de la Inspectoratul Școlar.
Conform unui raport al Centrului, în ianuarie 2016, existau în evidență 11 beneficiari în managementul de caz. În prezent, sunt 10 beneficiari ai serviciilor de asistență medicală și psihologică, iar alți patru sunt în faza de preacord (nu au început tratamentul), din care unul este minor. Au fost realizate: 66 de consilieri familiale cu 126 de părinți; 120 consilieri psihologice; 110 consilieri medicale; 185 consilieri și informări individuale; 13 evaluări individuale medicale, sociale și psihologice etc.
Din păcate, se constată o creștere îngrijorătoare a numărului minorilor consumatori de droguri, precum și scăderea vârstei debutului consumului (12 ani).  Din ianuarie 2016, la sediul CPECA Vâlcea, medicul a efectuat beneficiarilor Centrului 36 de testări ale prezenței drogurilor în urină, cu rezultate pozitive la șase dintre teste. Tot anul trecut, s-au înregistrat la Urgențe 12 cazuri de consum de droguri.
Au fost primite de la DIICOT – București și DIICOT – biroul teritorial Vâlcea 20 de ordonanțe privind evaluarea a 20 de consumatori de droguri.
Conform celor mai recente studii realizate atât în populația școlară, cât și în cea generală, în Vâlcea canabisul este cel ami consumat drog, în special în rândul tinerilor. De asemenea, se remarcă, pe piața drogurilor, o creștere a cantității de canabis. Datele ne-au fost furnizate de către scms. Ionuț Pâslaru, coordonator CPECA Vâlcea.