12 persoane, identificate muncind „la negru”


150 de controale au fost efectuate, luna trecută, de către reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea, dispunându-se măsuri acolo unde au fost încălcate prevederile legale din domeniu. Potrivit datelor furnizate de către Ion Tănăsoiu (foto), inspector-șef al ITM Vâlcea, în urma verificărilor, au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale din care 12 avertismente și 11 amenzi, în sumă totală de 160.000 lei.
În timpul controalelor, au fost identificate 12 persoane primite la muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă.
Principalele neconformități constatate în controalele efectuate au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă; netransmiterea datelor referitoare la angajarea salariaților în Registrul General de Evidență a Salariaților în format electronic; neplata drepturilor salariale; neexecutarea de către angajatori a clauzelor din Contractul Colectiv de Muncă şi Contractul Individual de Muncă; neîntocmirea foilor colective de prezență; neacordarea repausului săptămânal; neplata orelor suplimentare; neplata orelor de noapte; nerealizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă în procesele verbale de control.

64 de sesizări, sosite pe adresa ITM Vâlcea

Tot în această perioadă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea au fost înregistrate 64 de sesizări privind nerespectarea prevederilor legale referitoare la încheierea, executarea, modificarea și suspendarea contractelor individuale de muncă, precum și neacordarea drepturilor salariale, neacordarea repausului săptămânal, nerespectarea clauzelor din Contractul Colectiv de Muncă etc.