Senatorii sunt darnici cu angajații români! Care va fi noua valoare a tichetului de masă?


Nu știm dacă apropierea alegerilor parlamentare sau presupusa creștere sustenabilă a economiei românești i-au determinat pe senatori să fie mult mai grijulii față de angajații români. Conform unui proiect de lege inițiat de 59 de senatori PSD, PNL și UDMR (a se vedea că vechiul USL încă mai funcționează pe alocuri!) valoarea tichetului zilnic de masă ar urma să crească. Și nu va fi vorba despre o creștere nesemnificativă, ci, din contră, una destul de importantă, dacă e să privim procentual problema: nu mai puțin de 30%. Știm, cârcotașii vor spune că poți să aplici și un procent de 100% unei valori destul de scăzute, că, oricum, nu te vei alege cu prea mult.
Dar să revenim la bunele intenții ale aleșilor din Senat. Concret, aceștia propun ca valoarea unui tichet de masă standard să crească de la 9,41 lei (cât este în prezent), la 13 lei! Astfel, valoarea tichetelor lunare pe care le primește un angajat ar urma să fie sporită cu până la 70-80 lei (ținând cont de faptul că o lună are cel puțin 20 de zile lucrătoare).

Ce trebuie să se întâmple pentru ca proiectul să devină lege?

Senatorii au motivat decizia de a crește valoarea tichetului de masă cu 3,59 lei prin faptul că suma alocată în momentul de față este mult părea scăzută pentru a asigura o masă zilnică. Totuși, până ca proiectul să ajungă lege, mai sunt câțiva pași importanți de trecut. Este nevoie de o consultare cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, iar apoi, va urma votul în Camera Deputaților, care are calitatea de for decizional.