Se închid Uzinele Sodice Govora!? Cel puțin 1.500 de oameni ar urma să ajungă șomeri


• totul se întâmplă din cauza reducerii cantității de abur pe care CET-ul o furnizează Ciech Soda Romania și a faptului că viețile angajaților de la sodă sunt puse în pericol dacă instalațiile funcționează sub capacitate
Veste groaznică pentru mediile economic și social din județul nostru! Conform informațiilor noastre, conducerea poloneză a Ciech Soda Romania (fostele Uzine Sodice Govora) se vede nevoită să efectueze manevrele tehnice specifice pentru închiderea producției. Totul se întâmplă din cauza denunțării unilaterale a contractului de livrare a aburului pe care CET Govora îl furnizează Ciech Soda Romania. Deja, începând de ieri, Ciech Soda lucrează cu 50% din aburul pe care ar trebui să îl primească în mod normal. Pentru că este anunțată încă o reducere a cantității de abur, cu 25%, conducerea a decis închiderea totală a producției. Asta fiindcă, la aceste cantități de abur pe care CET le furnizează uzinelor sodice, instalațiile nu funcționează în siguranță, punând în pericol viețile angajaților. Conform informațiilor oferite de sursele noastre, conducerea Ciech Soda deja a luat decizia ca până diseară să finalizeze manevrele de oprire a producției.
Măsura de oprire a producției ar urma să fie valabilă cel puțin până la data de 16 august. Atunci, magistrații Tribunalului Vâlcea vor analiza contestația pe care Ciech Soda a depus-o la decizia firmei care deține calitatea de administrator judiciar al CET Govora, Euro Insolv (al cărei reprezentant este cunoscutul avocat Remus Borza). Producția de sodă va fi reluată doar în eventualitatea în care instanța obligă CET-ul să furnizeze abur Ciech Soda în parametrii normali, așa cum de altfel este stipulat în contractul dintre cele două societăți.

Ce se întâmplă dacă Uzinele Sodice nu mai funcționează?

Este o întrebare la care reprezentanții mediului politic din județul nostru ar trebui să mediteze cât se poate de serios. Dacă activitatea Ciech Soda de pe platforma chimică din sudul Râmnicului se oprește, pentru economia județului nostru, și așa șubrezită, ar urma un adevărat dezastru. Cei aproximativ 700 de angajați ai Ciech Soda ar urma să fie disponibilizați din cauza lipsei de activitate, ei neavând materiile prime necesare pentru desfășurarea activității specifice. Asta deși societatea poloneză are comenzi pentru a livra sodă în mai multe țări! Celor 700 de angajați ai Ciech care vor fi concediați li s-ar adăuga aproximativ 400 de angajați ai firmelor care prestează servicii directe pentru societatea poloneză (ne referim aici la servicii de pază, transporturi, încărcări etc.). Ar urma să fie disponibilizați și alte câteva sute de angajați de la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea (societate care extrage sare), de la Exploatarea Calcarului de la Bistrița, precum și de la ABA Olt. Toți aceștia au relații directe cu Ciech Soda, fiind, în general, furnizori de servicii sau materii prime!

Nici CET-ul nu ar duce-o prea roz după această așa-zisă manevră de rentabilizare!

Chiar dacă oamenii care anunță cu surle și trâmbițe că vor să scoată CET din insolvență cred că prin solicitarea unui preț mai mare pe metrul cub de abur livrat Ciech Soda vor aduce mai mulți bani în vistieria societății, toată strategia se poate întoarce împotriva lor. Asta fiindcă Ciech Soda ar putea închide complet activitățile și CET Govora ar rămâne fără unul dintre cei mai importanți clienți! Dacă se va întâmpla această nenorocire economică, numărul disponibilizaților de la CET Govora ar ajunge, probabil, la peste 1.000 de persoane, și nu doar 200, cifra vehiculată în prezent.
Vorbim așadar despre o adevărată bombă economică cu ceas care atârnă greu de gâtul județului Vâlcea!