Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

1 octombrie 2020

Salarii mai mari pentru dascăli și cadre medicale!


Vești bune pentru dascăli și cadrele medicale! De la 1 august, profesorii, medicii, asistentele medicale și infirmierii vor primi mai mulți bani. Dacă salariul de bază al unui dascăl variază între 1.896 și 3.608 lei, în funcție de grad, de specializare, în ceea ce-i privește pe medici, asistente și infirmieri, salariile mărite reprezintă o reparație a inechităților, după cum susține Mariana Costea, lider SANITAS Vâlcea.

Ambii lideri din sănătate și educația vâlceană, respectiv Mariana Costea și Florin Popa, s-au zbătut pentru a ajunge la aceste creșteri salariale. Se întâlnesc, însă, și situații ridicole, după cum menționează șeful sindicaliștilor din educație, Florin Popa: „Există și o creștere de 27 lei, la un profesor cu o vechime de 30-35 ani, cu grad didactic 2. În general, în prima parte a grilei, un profesor cu grad didactic 1, o vechime de 1-6 ani, care a obținut acest grad având doctoratul, are o creștere salarială de 161 lei, adică un salariu brut de 2.034 lei. Un profesor cu grad didactic 1, cu o vechime între 6-10 ani, are o creștere de 12%, respectiv cu 274 lei. Ideea este că atunci când au crescut salariile debutanților, s-au suprapus grilele în partea superioară. În cazul nostru, există supărarea că se aplică, comparativ cu sănătatea, alt regim. Adică, dacă la medici, asistente și infirmieri creșterile salariile se aplică integral cu 1 august, la noi vorbim de aplicarea OUG 20/2016, în două tranșe”.

De partea cealaltă, Mariana Costea recunoaște că nu a fost deloc ușor, dar se bucură că a fost atinsă cu creșterile salarile și o altă categorie de angajați: „sunt bucuroasă că s-a obținut majorarea salariilor și-n cazul personalului Protecției Copilului. Intervenim acum și pentru rezolvarea inechităților din acel sistem”.

costea_mariana

Mariana Costea a ținut să precizeze că o altă nemulțumire a sa este legată de inechitățile apărut în cadrul spitalelor: salarii diferite la angajații Spitalului Județean față de cei de la celalalt spitale din județ, de exemplu Brezoi.

Alte articole de la Actualitate