Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

29 mai 2020

Românii stau „la greu” pe net


• în țara noastră există nu mai puțin de 19 milioane de conexiuni broadband

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații vin cu câteva informații statistice deosebit de interesante referitoare la consumul de internet foarte mare pe care românii îl au lună de lună. Până la a vă reda integral comunicatul de presă la care facem referire, vă spunem că, deși în România sunt 20 de milioane de locuitori, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă de mare viteză a ajuns la 19 milioane! Și asta în condițiile în care, nu mai departe de anul 2009, numărul conexiunilor se ridica la „doar” 3 milioane.
„Democratizarea accesului la internet este o realitate în România. Avântul 4G și acoperirea omniprezentă cu rețele mobile 3G, hiper-vitezele în rețelele fixe, precum și ofertele tot mai competitive, au atras 19 milioane de conexiuni prin care se poate accesa internetul în bandă largă, la puncte fixe și mobile. Totodată, utilizarea internetului este tot mai intensă: pe liniile fixe, traficul mediu lunar/linie a depășit 91 GB, iar în cazul mobilului ne așteptăm la creșteri din ce în ce mai mari o bună perioadă de timp de acum încolo”, a afirmat președintele ANCOM România, Cătălin Marinescu, în cadrul evenimentului cu tema „Agenda pentru România digitală” organizat de Finmedia.

Patru milioane de conexiuni noi în numai un an!

„La sfârșitul anului trecut, în România existau 14,7 milioane de conexiuni mobile de bandă largă și 4,3 milioane de conexiuni de bandă largă la puncte fixe. Internet fix de bandă largă cu o calitate excepțională. La finalul anului 2015, peste jumătate din liniile fixe de internet din România permiteau viteze de descărcare (download) de peste 100 Mbps. Situația este unică în Uniunea Europeană, unde abia 11% din linii permiteau astfel de performanțe la jumătatea anului 2015. În timp ce numărul de linii de internet fix de mare viteză continuă creșterea liniară cu care ne-am obișnuit pe parcursul ultimilor ani, utilizarea internetului fix crește în ritmuri susținute: la 91 GB, traficul mediu lunar pe linie de internet fix din România înregistrează niveluri excepționale în Europa. Sub aspect geografic, penetrarea liniilor de internet fix de bandă largă în zonele dens populate din România (cu peste 500 de locuitori/kmp), este apropiată de media UE de 75%. În schimb, în zonele slab populate (cu mai puțin de 100 locuitori/kmp), decalajul de penetrare între România și media UE se accentuează – 45% în România față de 62% media în Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul de presă la care am făcut trimitere.
„Îndeplinirea uneia dintre cele mai importante ținte ale Agendei Digitale pentru România, acope­rirea cu servicii de bandă largă la puncte fixe a 100% din populație până în 2020, necesită în mod clar intervenție publică. ANCOM analizează cum poate contribui la atingerea acestei ținte, inclusiv prin posibilitatea introducerii serviciilor de bandă largă în sfera serviciului universal”, a arătat Cătălin Marinescu în cadrul evenimentului.

Dezvoltarea internetului mobil

Avântul internetului mobil este pus în evidență de ritmurile accelerate de creștere și dezvoltare pe toate planurile, atât extensiv, cât și intensiv: de numărul de conexiuni (27% CAGR în perioada 2013-2015), de tehno­logiile utilizate (94% din cele 14,7 milioane conexiuni mobile active la finalul anului 2015 erau 3G sau 4G), dar și de nivelurile traficului de internet mobil și de extinderea acoperirii LTE.

Cum se explică totul?

„Traficul mediu lunar de internet pe conexiune mobilă practic s-a dublat în 2015 față de 2014: de la 0,26 GB în 2014 la 0,48 în 2015. «Având în vedere că reprezintă abia 2% din traficul de internet din România, ne așteptăm ca traficul de internet mobil să continue ritmuri spectaculoase de creștere o bună perioadă de timp de acum încolo» a apreciat preșe­dintele ANCOM. De asemenea, la finalul anului 2015, numărul de sectoare de stații de bază (celule) 3G și 4G instalate în România de cei 4 furnizori de rețele era de aproximativ 100.000 de celule, aproape dublu față de GSM, al căror nivel depășise 53.000 de celule la aceeași dată”, se precizează în finalul comunicatului de presă transmis de reprezen­tanții ANCOM.

Alte articole de la IT