Primarul Michiu dă de pământ cu „găştile” din PNL


După o perioadă de aproape 10 ani, în care a cântărit, comparat, sortat, oamenii şi faptele din jurul său, primarul din localitatea Stăneşti, Ionel Michiu a ieşit la „atac”. Este atacul cel din urmă al gladiatorului care şi-a văzut toţi camarazii îngenuncheaţi. Va folosi ca „armă” dreptul câștigat cu greu în 1989, libertatea opiniei, pentru a reaminti celor care, poate au uitat, că demos cratus – puterea poporului – nu trebuie niciodată neglijată. Iată ce a declarat Michiu referitor la desemnarea candidaţilor liberali pentru lupta de la Parlamentare:
„Trebuie să recunoaştem cu toţii că la nivel central, Partidul Naţional Liberal nu se bucură de personalităţi puternice care să poată fi considerate „locomotive” în alegerile parlamentare. De ce credeţi dumneavoastră că un partid aşa mare ca al nostru nu este capabil să aducă pe scena politică românească astfel de personalităţi? Simplu! Pentru că există un blocaj structural şi funcţional care nu le permite să se afirme. Salut pe această cale încercarea pe care au făcut-o liderii nationali cu domnul Marian Munteanu şi regret că aţi eşuat lamentabil. În opinia mea, candidatura unei asemenea personalităţi carismatice ar fi adus partidului un scor electoral dublu la Primăria Generală București, dar, mai ales, beneficii de imagine extraordinare la nivel naţional.
În ce constă acest blocaj structural şi funcţional? În aceea că viitorii reprezentanţi ai partidului în Parlament sunt ajunşi pe listele electorale pe criterii de interes financiar personal, rudenie sau în baza spiritului de gaşcă ce guvernează de multe ori forurile de conducere locale şi centrale ale partidului. Găştile nu au nevoie să apară oameni puternici care să schimbe raporturile de forţă şi modul în care se împarte sau nu se împarte „ciolanul”. Dar noi avem? Ţara aceasta, despre care spunem că ne pasă, are nevoie de oameni puternici şi integri? Câţi dintre noi suntem capabili să renunţăm la funcţiile din partid pentru a face loc unor astfel de personalităţi?
În ceea ce priveşte integritatea, am făcut progrese remarcabile, chiar dacă pe termen scurt e posibil să fi pierdut voturi. Nu am să dezvolt acum acest aspect. Vă propun soluţia găsirii şi afirmării oamenilor puternici şi carismatici! Cine ar putea recunoaşte mai bine decât primarii partidului o astfel de personalitate?!
Primarul este ales prin votul direct al cetăţenilor pe care trebuie să îi convingă atât prin prezenţa personală în mijlocul lor, cât şi prin apariţii în presă şi televiziune. Ca să convingi ai nevoie de fapte, dar şi de a transmite energic, precis şi atractiv mesajul către cetăţeni. În fapt, însă, prea mulţi parlamentari, odată ajunşi pe fotoliile din Casa Poporului, uită de cetăţenii care au construit această „căsuţă”, uneori modestă şi neîncăpătoare, şi de primarii care i-au ajutat să obţină mandatele; de primarii care şi-au pus obrazul pentru domniile lor în faţa alegătorilor. Ceea ce este sigur că nu uită sunt doar interesele personale pe care le aveau în minte înainte de a candida: pensii nesimţite, contracte cât mai avantajoase cu Statul, slujbe bine plătite pentru rude, amante, prieteni, şi vă las pe dumneavoastră să completaţi lista. De ce îşi permit să uite de noi? Pentru că nu există un control direct şi eficient pe care primarii să îl exercite asupra aleşilor centrali. Credeţi că ar putea avea parlamentarii o asemenea conduită dacă listele de canditaţi ar fi stabilite de către primari şi ar trebui să prezinte periodic un raport de activitate în faţa acestora?
Potrivit ultimei metodologii de desemnare a candidaţilor pentru alegerile parlamentare, primul criteriu este un sondaj de opinie. Oare, noi, primarii, nu suntem capabili să ne dăm seama unde este şi unde nu este relevant un asemenea sondaj? De ce să se cheltuiască resurse în mod inutil? Ce relevanţă are dacă constatăm că un candidat ar obţine 14%, iar altul 17% în sondaj, dar nu facem şi o analiză calitativă a procentelor şi a capacităţii de creştere a procentajului. Să vă amintesc ce procent avea Traian Băsescu când a intrat în lupta pentru preşedenţie împotriva lui Adrian Năstase? Să vă amintesc de diferenţa de procente dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis existentă între cele două tururi de scrutin? Să nu uităm că dreapta a dat doi preşedinţi de ţară dintre primari (PNL şi PDL).
Următorul criteriu din metodologie presupune exprimarea opiniei preşedinţilor de organizaţii. Ce relevanţă are opinia unui om care nu a avut capacitatea sau curajul de a candida pentru postul de primar ori nu a fost capabil să îl câştige. Dacă el vrea să ne demonstreze că ştie cum trebuie ales un candidat, să dea dovadă, mai întâi, la alegerile locale.
Cu privire la ultimul criteriu, vă intreb: ce nevoie avem de punctul de vedere al BPJ? Noi, primarii, nu suntem capabili să apreciem capacitatea profesională, politică, administrativă, disponibilitatea de implicare în luptele politice şi electorale, onestitatea și capacitatea de exprimare a viitorului candidat? Păi, pe noi în baza căror calităţi ne-au ales oamenii? Oare cei din BPJ pot aprecia mai bine ca noi, sau e necesar să exercite un control şi gaşca de la nivelul conducerii judeţene? Păi, exact de spiritul de gaşcă vă spuneam că ar fi bine să scăpăm!
Prin urmare, vă propun să susţinem în cadrul forurilor de conducere, judeţene şi centrale ale PNL ca desemnarea candidaţilor, fiecărui judeţ, pentru alegerile parlamentare să fie făcută de către LIGA PRIMARILOR, un organism din care să facă parte toţi primarii liberali ai judeţului, şi doar ei. În cadrul acestui organism să se stabilească un algoritm care să acorde fiecărui primar un număr de voturi proporţional cu procentul obţinut şi numărul de voturi. Nu mi se pare normal, mai ales în contextul desfăşurării alegerilor într-un singur tur de scrutin, ca votul unui primar care a câştigat mandatul cu 25% să aibă aceeaşi importanţă ca al altuia care a obţinut 70%. Cum, iarăşi, nu cred că este normal, să luăm în considerare numai procentele să luăm și voturile; una este să obţii 90% la Stăneşti şi alta este să obţii 70% la Alba Iulia.
Eu sper că cei care vă aflaţi în conducerea județeană și centrală a partidului nu vreţi să aflaţi ce procent puteţi obţine la alegerile parlamentare fără sprijinul nostru, al primarilor! Dacă nu veţi lua în serios acest mesaj, e posibil să ne convingeţi pe mulţi dintre noi să vă arătăm că aveţi nevoie de primari”, îşi încheie pledoaria, într-un mod mai puţin prietenos, Michiu.