OPORTUNITĂȚI DE STUDIU în Germania – ce trebuie să faci să studiezi în afară?


Când vine vorba de studii, Germania este a patra cea mai populară și preferată alegere în rândul studenților internaționali din întreaga lume. 13 la sută din studenții din Germania sunt studenți străini. În fiecare an, mai mult de 350.000 tineri aleg să studieze aici datorită calității și a ofertei variate de studiu, taxei de școlarizare și costurilor de trai moderate, sistemului de învățământ bazat pe cercetare și diplomelor universitare căutate de angajatorii din întreaga lume.
În acest articol îţi vom prezenta câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoşti dacă vrei să aplici la o universitate din Germania.

De ce să aplici la studii în Germania?
1. Excelenţă în predare
Universitățile germane oferă predare excelentă, clasându-se printre cele mai bune din lume. La absolvirea studiilor în Germania, vei obţine o diplomă de renume internaţional, care îţi poate oferi numeroase oportunităţi pe piaţa mondială a muncii.

2. Ofertă variată de cursuri
Gama variată de cursuri oferite de către universitățile germane îţi oferă posibilitatea de a alege orice domeniu de studiu care te interesează. Acestea îţi oferă şansa de a deveni un specialist în domeniul urmat la universitate, cu ajutorul cursurilor axate pe cercetare şi formare profesională.

3. Orientare spre practică
Cursurile în Germania îmbină perfect teoria cu practica. Studenţii au şansa de efectua stagii de practică în cadrul unor firme renumite, unde pot să devină viitori angajaţi.

4. Oportunități de dezvoltare personală şi profesională
Universităţile germane, prin oferta lor academică, te pot ajuta să îţi dezvolţi abilităţile intelectuale şi cele personale. Astfel, ai şansa să îţi atingi potenţialul maxim şi să realizezi lucruri şi proiecte mărețe, atât în timpul studiilor, cât şi după terminarea acestora. De asemenea, diversitatea culturală întâlnită în Germania te ajută să cunoşti oameni, culturi şi obiceiuri noi, care vor contribui la formarea ta personală.

5. Siguranţă
Germania este una dintre cele mai sigure ţări din Europa. Aceasta este stabilă atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere politic.

6. Costuri accesibile
Un avantaj al sistemului de învățământ de stat din Germania constă în faptul că majoritatea programelor de studii sunt gratuite, iar costurile de trai sunt moderate.

7. Posibilităţi de finanţare
Această ţară îţi oferă posibilitatea de a aplica pentru diverse burse de studii internaţionale, care te vor ajuta cu finanţarea studiilor. Un exemplu în acest sens este DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst, adică Serviciul German de Schimb Academic).

8. Modalităţi multiple de petrecere a timpului liber
În timpul liber poţi vizita atracţiile turistice din această ţară (orașele germane precum Berlin, Hamburg sau Frankfurt) sau ai posibilitatea să petreci vacanţele vizitând vecinii Germaniei: Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Cehia, Polonia şi Danemarca.

Tipurile de instituții de învățământ superior în Germania
Dacă dorești să studiezi în Germania, trebuie să știi că există câteva tipuri de instituții de învățământ superior și în funcție de domeniul care te interesează, trebuie să te orientezi spre una dintre următoarele:
1.Universitäten (universități), Technische Universitäten (universități tehnice), Gesamthochschulen (universități comprehensive) și Pädagogische Hochschulen (colegii pedagogice). În cadrul acestora se pune accent pe aspectele teoretice și de cercetare a disciplinei studiate;
2.Kunsthochschulen și Musikhochschulen (colegii de artă și muzică);
3.Hochschule și Fachhochschulen (universități de științe aplicate). În cadrul acestor instituții se pune accent pe partea practică a studiilor.

Top 10 universități din Germania
Prima universitate germană a fost fondată în orașul Heidelberg în 1386. Astăzi există mai mult de 300 de instituţii de învăţământ germane care oferă o instruire de prim rang, unele dintre ele clasându-se printre cele mai bune universități din lume.
Potrivit unui studiu al „Times Higher Education”, în anul 2021 48 de universități germane s-au clasat printre primele 1.000 din lume. Astfel, printre cele mai bune 10 universități din Germania se numără:
1.Ludwig-Maximilians-Universität München
2.Technische Universität München
3.Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
4.Charité – Universitätsmedizin Berlin
5.Universität Tübingen
6.Humboldt-Universität zu Berlin
7.Albert-Ludwigs-Universität Freiburg
8.RWTH Aachen
9.Universität Bonn
10.Freie Universität Berlin

Admiterea la studii în Germania
Dacă ești cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, te poți înscrie la studii în această țară fără nicio problemă. Admiterea la universităţile din Germania se realizează pe baza notei de la Bacalaureat şi pe baza aplicaţiei trimise online direct către universitatea vizată.

În ceea ce privește dosarul pentru admitere, acesta trebuie să conțină, în general, următoarele:
– diploma de bacalaureat (pentru programele de licență) sau diploma de licență (pentru programele de masterat);
– foaia matricolă din cei 4 ani de liceu;
– certificat de limba germană;
– scrisoare de motivație și CV;
– scrisori de recomandare de la profesori.

Dacă te lupți pentru un loc la o universitate de prestigiu în Germania, trebuie să faci primii pași din aplicație și să alegi programele de studiu încă din clasa a XII-a.
În Germania, anul academic este împărțit în semestrul de vară (1 aprilie – 30 septembrie) și semestrul de iarnă (1 octombrie – 31 martie). Așadar, termenul limită al perioadei de aplicații este în jurul datei de 15 iulie pentru anul academic care începe la 1 octombrie și în jurul datei de 15 ianuarie pentru semestrul care începe la 1 aprilie.

Cunoașterea limbii germane
Pentru programele de studiu în limba germană, cunoașterea limbii este o condiție obligatorie.
Dacă ai studiat la un liceu cu limba de predare germană și ai obținut „Abitur” (adică echivalentul bacalaureatului românesc), vei fi asimilat direct cu elevii germani și nu vei mai avea condiții suplimentare de admitere. Însă, dacă nu ai o diplomă de bacalaureat germană, trebuie să dovedești cunoașterea limbii germane la un nivel suficient pentru a începe studiile.

Majoritatea universităților recunosc următoarele certificate de limba germană:
• DSH2/DSH3 (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) – examene de limba germană organizate intern de universitățile din Germania pentru solicitanții străini;
• TestDaf: nivel 4 (Niveau 4);
• Certificatele Institutului Goethe de nivel C2 (Großes Deutsches Sprachdiplom);
• Telc C1 Hochschule, Telc C2;
• Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz: DSD II de nivel C1.

Dacă visezi să studiezi în Germania, noi, cei de la Centrul Gutenberg și Didacto te sprijinim în procesul de învățare a limbii germane. Accesează acum site-urile www.invatagermana.ro (pentru cursurile pentru adulți) și www.didacto.ro (pentru activitățile în limba germană pentru copii), pentru a te înscrie la cursurile noastre de germană online!