Misiuni peste misiuni pentru siguranța desfășurării referendumului


Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea Referendumului din 6 și 7 octombrie 2018 au luat toate măsurile, din competență, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică. Aceste măsuri au urmărit buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al forțelor implicate.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Vâlcea și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Vâlcea și alte structuri de poliție ), s-au aflat în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot. Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare au presupus prezenţa poliţistului, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
În acest context, 380 de polițiști au asigurat paza și protecția la 198 de secții de votare, dintre cele 428 care s-au constituit pe raza județului Vâlcea, iar pentru restul secțiilor de votare dispozitivul a fost asigurat de celelalte structuri ale M.A.I. De asemenea, peste 140 de poliţişti s-au aflat în stradă, în zilele de 6 și 7 octombrie, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați din paza şi protecţia secţiei de votare au fost sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care şi-au desfăşurat activitatea în zonă.
Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, au fost asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, aproape 169 de polițiști au fost constituiți, zilnic, în rezerve (luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști). Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 89 de polițiști și 26 de jandarmi au fost în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea au fost depozitate.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea a avut în responsabilitate 97 de secții de votare dispuse în 97 de locații, unde au fost prezenți peste 200 de jandarmi. Pentru un plus de siguranță, au fost constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o impunea.
Jandarmii au asigurat desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean Vâlcea, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

184 de pompieri au asigurat desfășurarea în bune condiții a referendumului

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care au fost organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor. De asemenea, specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea au desfășurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență. 184 de pompieri au asigurat desfășurarea în bune condiții a referendumului pe raza județului Vâlcea.