Luni, de la ora 19.00, la Teatrul Anton Pann: „Refracție” – Dialoguri despre autism


Conducerea Teatrului Anton Pann vă recomandă pentru luni 22 octombrie, de la ora 19.00, un spectacol pe care ar trebui să-l vedem cu toții. Este vorba despre ”Refracție” spectacol ce se adresează în primul rând familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenților în formare, cadrelor didactice, specialiștilor implicați direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, dar și publicului larg interesat de astfel de evenimente.
„Refracție” proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, este un spectacol performativ de teatru document urmat de discuții libere și dezbatere. Până acum acest spectacol, aflat în turneu, a fost văzut în șase orașe din țară: Brașov, Cluj Napoca, Suceava, Bistriţa și Câmpulung Muscel. Seria spectacolelor din acest turneu se va încheia cu reprezentația de la Râmnicu Vâlcea, luni 22 octombrie, ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Anton Pann, urmată de discuții cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului.
Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate și prelucrate de către echipa proiectului și aparțin următoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). La vârsta de 11 ani, Eduard Dragu Sălăgean (Dudu) a compus o piesă muzicală special pentru acest spectacol. Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA în 2015, a pornit de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu. Echipa de documentare și creație a fost formată din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, Ruxandra Bunea (psiholog). Compoziție muzicală: George D. Stănciulescu. Echipa proiectului itinerant din acest an este compusă din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Andrei Ostrowski, Petru Buzoianu, Ioana Bodale, Florin Caracala, Alice Stoicescu, Hildegard Ignătescu, Biatrice Cosmolici, Marian Cîtu, Nina Dobre. Performeri : Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Petru Buzoianu (11 ani).
Reprezentaţia durează 50 de minute, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
• Maria Daniela ȘTEFĂNESCU