Grevă spontană la SJU!


  • câteva zeci de angajați ai spitalului, majoritatea membrii Sindicatului Solidaritatea Sanitară au protestat față de noua grila de salarizare

În frunte cu liderul UST Cartel ALFA, Ionel Vâncea și Elena Ploscaru, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară, câteva zeci de angajați ai SJU au organizat o grevă spontană chiar la intrarea spitalului.

Excluși de la majorările salariale care au fost aprobate de la 1 martie, personalul auxiliar și TESA, biologii, farmaciștii, personalul de servire și-au expus nemulțumirile presei prezente fără a scanda sau a striga în vreun fel: „Este o discriminare totală excluderea noastră în favoarea medicilor și asistenților. Suntem o echipă și solicităm includerea noastră în această majorare de la 1 martie 2022. Nu ni se pare corect să fim excluși din Regulamentul de sporuri. Nu puteau să părăsească locul de muncă toți cei 500 de colegi afectați de această situație, ar fi lăsat descoperită întreaga noastră activitate. Angajații TESA cu studii superioare câștigă în jur de 2.500 -2.700 lei iar un muncitor este acum la un salariu de bază de 1.900 lei. Îi salvează orele de duminică și orele de ture. Personalul auxiliarul la fel. Diferența de salarizare este foarte mare: un economist ia ca un infirmier la momentul acesta! Suntem dispuși să facem grevă, chiar grevă generală! Am anunțat deja oamenii și sunt dispuși pentru că salariile lor sunt foarte mici” a fost discursul Elenei Ploscaru.

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” mai cere: renunţarea la creşterea impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuţiilor angajatorului în salariul de baza al angajatului) care determina o scădere medie a veniturilor cu 22%; renunţarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condiţiile de muncă pentru angajaţii din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%; menţinerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menţinerea programului de muncă al medicilor aferent normei de baza şi gărzilor suplimentare în formă actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%.