Elevii de la Pedagogic, schimb de experiență cu elevii turci


În perioada 23-28.10.2017, CNI „Matei Basarab” a fost reprezentat de profesoarele Fabiola Prodănescu, Daniela Mirela Popescu și Diana-Cecilia Vlăsceanu și de elevii Adina Paven, Alexandra Dițoiu, Ștefania Sitaru, Năulea Adelina și Popa Andrei Alexandru la a treia întâlnire LTT din proiectul Erasmus+ în Antalya, Turcia. Organizația de primire a fost școala Hüseyin Ak Ortaokulu din localitatea Kepez Antalya.
Tema acestei întâlniri a fost Democrația. Produsul final al acestui proiect va fi o piesă de teatru, fiecare țară având responsabilitatea de a scrie câte o parte a piesei. De amintit faptul că elevii și profesorii au fost însoțiți de Alin Păiuș, actor al Teatrului ARIEL din Rm. Vâlcea, care a lucrat împreună cu elevii turci la realizarea celei de a 3-a părți a piesei de teatru. De asemenea, țara gazdă a prezentat dansul tradițional sirian DABKE și instrumentul popular SAZ. Elevii români au locuit timp de șapte zile în familii turcești, având astfel posibilitatea de a intra în contact cu tradițiile, obiceiurile dar și modul de viață al partenerilor turci. Proiectul se va încheia în anul 2018, cu ultima mobilitate care va avea loc în Spania, țara coordonatoare a proiectului.
„Pentru mine, aceasta experiență a fost eponimul absolutului. Având posibilitatea să trăiesc autentic ca o persoana de origine turcă timp de 7 zile, am învățat multe. Am realizat ca oamenii acestei țări sunt nu numai primitori, ci si foarte darnici si iubitori, capabili să pună diferențele deoparte și să mă integreze în familia lor ca și cum ne-am fi cunoscut dintotdeauna. Am trăit prin prisma lor, văzând mai departe de imaginile proiectate, expuse de obicei turiștilor, si pot spune ca nu regret. Sfatul meu ar fi ca dacă aveți în față o astfel de șansă, nu o ratați! Doar așa veți ajunge să cunoașteți o țară și oamenii săi la potențial maxim” (Ștefania Sitaru – elev participant în proiect).
„Deși a durat doar o săptămână am strâns amintiri cât pentru toată viața. Îmi amintesc cum plecasem cu premisa că o să fie extrem, dar extrem de frumos. Ei bine, s-a dovedit a fi mai mult de atât. Datorită programului încărcat și a diversității activităților am reușit să trăim atât de multe experiențe de neuitat încât cu greu am putut lăsa în urmă această țară minunată. Am profitat de fiecare secundă petrecută acolo pentru că nu prea des ai șansa să trăiești o astfel de aventură. Mă bucur enorm de mult că mi s-a oferit această oportunitate și că am reușit să descopăr câteva dintre frumusețile Turciei și acum mă refer și la oameni, pentru că într-adevăr oamenii de acolo sunt foarte frumoși” (Andrei Alexandru Popa – elev participant în proiect).