De ziua lor, pompierii vâlceni au făcut spectacol


Pe 13 septembrie anul acesta, s-au împlinit 170 de ani de când compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia de la 1848. În același timp, s-au împlinit 10 ani de la înființarea Serviciului SMURD în județul Vâlcea, componență a inspectoratului. Cu prilejul „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate acestui moment festiv.
În intervalul orar 10.00 – 13.00, cetăţenii au vizitat atât unitatea din Râmnicu Vâlcea – Strada Decebal nr. 7, cât şi subunităţile din: Drăgăşani – strada Nucilor nr. 1, Brezoi, Govora, Grădiştea şi Măciuca, prilej cu care au aflat detalii referitoare la specificul armei şi tehnicii din dotare.
La ora 11.00, pe platoul inspectoratului, s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-a prezentat semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”. Ulterior, s-a oficiat o slujbă religioasă pentru eroii pompieri. După ce au fost transmise mesajele autorităţilor, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu au fost recompensate cu: citare prin Ordin de zi pe Unitate – 17 cadre și cu mulțumiri – 20 de cadre, iar următorii militari au fost înaintați în gradul următor, înainte de termen astfel:
• în gradul de colonel – lt. col. Pocovnicu Virgil;
• în gradul de plutonier adjutant șef – plutonier adjutant Fălcuţă Eugen-Alexandru;
• în gradul de plutonier adjutant – plt. maj. Popescu Ionuţ-Daniel; plt. maj. Drăgoescu Florin, plt. maj. Bivolaru Elena-Claudia, plt. maj. Capezanu Vicenţiu-Cristian, plt. maj. Diaconu Daniel, plt. maj. Buică Dumitru-Doru.
De asemenea, au fost distribuite diplome cadrelor cu merite deosebite.
Au urmat premierile competiţiilor sportive organizate cu ocazia acestei zile festive, astfel:

Campionatul de minifotbal între instituţiile publice

Locul I – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea
Locul II – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea „G-ral de brigadă Ştefan Buterez”
Locul III – Serviciul Român de Informaţii Vâlcea
Mențiune – Instituția Prefectului Vâlcea
Fayr Play – Consiliul Județean Vâlcea

Campionatul de fotbal-tenis între instituţiile publice

Locul I – Echipa Centrului de Pregătire pentru Geniu „Panait Donici”, formată din plt. maj. Rizea Ion şi fruntaş Traşcă Ion
Locul II – Echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al județului Vâlcea, formată din plt. maj. Oprea Alexandru şi plt. maj. Cîrstian Gheorghe
Locul III – Echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea „G-ral de brigadă Ştefan Buterez”, formată din cpt. Tudor Cosmin şi plt.adj. Binucu Iulian

Campionatul de minifotbal intern

Locul I – Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani
Locul II – Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea
Locul III – Reşedinţa Unităţii

Campionatul de tenis intern

Locul I – mr. Decu Marian
Locul II – plt. maj. Vîlcioiu Marian
Locul III – Plt. adj. Stroe Nicolae

Campionatul de pescuit sportiv intern

Locul I – Echipa formată din plt. adj. Ilinca Gheorghe şi plt. maj. Mecu Victor
Locul II – Echipa formată din plt. adj. Vîlsan Cosmin şi plt. maj. Micuţi Petre-Cătălin
Locul III – Echipa formată din mr. Mirică Marius şi plt. maj. Ciobanu Constantin
Activităţile omagiale au fost încheiate cu defilarea cadrelor prin faţa autorităţilor. Ziua a fost încheiată cu executarea exerciţiilor demonstrative: „Stingerea unui incendiu la înălțime”, Probe de concurs („Scara de fereastră” și „Pista cu obstacole)” și „Descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat”.
De asemenea, în data de 11.09.2017, ora 11.00, s-a oficiat o slujbă de pomenire a pompierilor căzuţi la datorie şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului cpt. (p.m.) Dumitru Croitoru din satul Fişcălia – comuna Ioneşti. Pe timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989, căpitanul postmortem Dumitru Croitoru, angajat al Grupului de Pompieri Sibiu, a căzut la datorie acţionând cu dârzenie şi curaj pentru îndeplinirea misiunilor specifice. De atunci, în fiecare an, cu ocazia Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România – pompierii vâlceni şi sibieni deopotrivă, se alătură familiei îndurerate pentru comemorarea celui ce a fost şi va rămâne în amintirea pompierilor „Eroul Pompier Căpitanul (p.m.) Dumitru Croitoru”, un simbol al dăruinţei şi sacrificiului pompierilor pe altarul libertăţii.
• Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vâlcea