De ziua lor, Oamenii lui Mugur Isărescu i-au cinstit pe americani


• BNR a lansat o monedă din aur cu o greutate de peste șase grame
Marți, 4 iulie, când aproape pe întreg mapamondul au fost desfășurate felurite acțiuni pentru celebrarea Zilei Statelor Unite ale Americii, oficialii Băncii Naționale a României nu s-au lăsat mai prejos și i-au cinstit cum se cuvine pe yankei. Cu acest prilej, instituția condusă de vâlceanul Mugur Isărescu a lansat o monedă aniversară dedicată împlinirii a două decenii de parteneriat strategic între România și Statele Unite ale Americii. Cea mai nouă dintre monedele emise de BNR este confecționată din aur cu o puritate de 90%, având greutatea de 6,452 grame, diametrul de 2,1 centimetri și valoarea nominală de 100 de lei. Moneda are marginea zimțată, calitatea acesteia fiind, în termenii de specialitate, denumită „proof”.

Statuia Libertății apare pentru prima dată pe o monedă românească!
Prin intermediul unui comunicat de presă postat pe propriul site (www.bnr.ro), reprezentanții instituției au făcut cunoscute mai multe date tehnice ale noii monede.
Astfel, pe avers, moneda bătută în 250 de exemplare prezintă o imagine a podului de la Cernavodă, reprezentare simbolică a comunicării și parteneriatului dintre cele două țări, inscripția «ROMANIA», stema țării noastre, valoarea nominală «100 LEI» și anul de emisiune «2017».
Reversul conține o reprezentare parțială a Statuii Libertății din New York, aceasta fiind prezentă pentru prima dată pe o monedă emisă în țara noastră, alături de inscripția «PARTENERIATUL STRATEGIC ROMANIA – STATELE UNITE ALE AMIRICII 1997”.