ABA Olt a intervenit pentru înlăturarea efectelor inundațiilor


Directorul Administrației Bazinale de Apă Olt, Ștefan Prală (foto), în perioada 8-11 iulie, a coordonat activitățile de stopare și înlăturare a efectelor inundațiilor în punctele critice din Bazinul Hidrografic Olt, după cum urmează:
Duminică seara, 8 iunie 2018, s-a deplasat în zona râului Topolog, comuna Nicolae Bălcescu, unde au sosit ministrul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat și directorul General al A.N. ,,Apele Române’’, Victor Sandu, pentru evaluarea situației din teren și identificarea soluțiilor optime de intervenție.
Luni, 9 iunie 2018, s-a deplasat în județul Sibiu în zona râului Cibin. La remedierea situației S.G.A. Vâlcea a intervenit cu: Formația de Intervenție Rapidă Alțâna (6 agenți hidrotehnici, un buldoexcavator, motopompe și 200 de saci cu nisip). Tot luni, s-a deplasat în localitatea Malaia pr. Lotru, pct. „râpa Brădișor, unde S.G.A. Vâlcea a intervenit cu un excavator pentru deblocarea albiei de aluviunile provenite de pe versant mal stâng.
Marți dimineața a fost prezent împreună cu personalul din cadrul S.G.A. Vâlcea, la intervenția din comuna Nicolae Bălcescu, pe pârâul Topolog. Pentru protecția locuitorilor din zona drumului județean 678D, a rețelei de alimentare cu apă și a rețelei electrice s-a intervenit cu un excavator și un buldozer. Marți în jurul prânzului a fost prezent în comuna Alunu, zona haldei de steril punct Gropile, pentru constatarea lucrărilor effectuate.
De marți seara, până miercuri, ora 18.00, Ștefan Prală, a dirijat intervențiile de pe pârâul Stăncălau. În urma intervențiilor, s-a realizat închiderea breșelor formate, pentru siguranța locuințelor și terenurilor din zonă. Monitorizarea zonelor afectate continuă cu personal și mijloace de intervenție din cadrul formaţiilor teritoriale de lucru până la normalizarea situației, pe cursurile de apă din Bh. Olt.
„Totodată, având în vedere PROGNOZA METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL: 25.07.2018 – 27.07.2018 (ÎN JUDEŢ vremea va fi instabilă, cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii extinse vor fi averse, care vor avea şi caracter torenţial şi descărcări electrice. Cantităţile de apă vor cumula 25-30 l/mp, izolat 40 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab până la moderat cu intensificări de scurtă durată ce vor lua aspect de vijelie), suntem pregătiți să intervenim cu personalul formațiilor de lucru și utilajele din dotare, acolo unde situația o impune”, a declarat directorul instituției, Ștefan Prală.

Accesarea fondurilor europene

În data de 18.07.2018, directorul A.B.A. Olt, domnul Ștefan Prală, împreună cu directorul General al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, au avut o întâlnire de lucru la sediul Ministerul Apelor și Pădurilor, cu privire la accesarea fondurilor europene pentru promovarea a cinci proiecte în zonele din B.H. Olt:
• Amenajarea hidrotehnică a pârâurilor Luncavăț, Râmești și Urșani în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane, județul Vâlcea.
• Amenajarea hidrotehnică a pârâurilor Bistrița și Iazul Morților în vederea apărării împotriva inundațiilor a orașului Băbeni, județul Vâlcea.
• Amenajarea complexă a râului Olt și afluenților în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților Bălan, Miercurea Ciuc – cartier Jigodin, județul Harghita și Sfântu Gheorghe, județul Covasna.
• Amenajarea complexă a râului Olteț și a pârâului Geamărtălui în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane, zona amonte oraș Balș, județul Olt.
• Amenajarea complexă a pârâului Racu, sector Livezi – Siculeni în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane.
Obiectivele de investiții din județul Vâlcea vor fi realizate și cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu şi prefectului judeţului Vâlcea, Florian Marin.
„Obiective de investiții sunt de prioritate social-economică şi prevăd lucrări de amenajare a râurilor pentru reducerea riscului la inundaţii”, a mai precizat Ștefan Prală.
• Compartimentul de Comunicare și Relaţii cu Presa al ABA Olt