Turistul, la Paris, este o persoană interesantă. Aleargă ca un bezmetic să ajungă, într-o zi-două, în cât mai multe locuri. Parisul este un oraş magnific, atracţiile lui sunt nenumărate, renumite prin unicitate. Victor, cu care mă revăd (un vechi prieten, actor şi poet, care a părăsit Chişinăul cu mai bine de trei decenii şi jumătate în urmă) îmi zice că-l caută, săptămânal, cunoscuţi – sau cunoscuţi ai cunoscuţilor, din te miri ce colţ al lumii – pentru a le fi ghid prin Paris. ’’Vor, fratele meu, să vadă totul în doar câteva zile. Parcă-s treziţi din beţie… Nu poţi cuprinde Parisul nici într-un an, dacă vrei să-i cunoşti bine măcar emblemele.”
Noutăţi în mişcare
Adevărata faţă a Parisului o cunoşti însă numai dacă străbaţi oraşul cu pasul. Fiecare stradă sau clădire, fiecare grădină sau parc, fiecare cafenea sau restaurant îţi provoacă atracţii nebănuite, fiecare monument, muzeu sau galerie de artă te provoacă şi te seduc precum o damă sexy. Totul în Paris îţi creează o stare colorată de spirit, o lume imaginară, o lume de vis pe care nu ai apucat încă s-o… visezi. Totul te cucereşte de-a binelea!
Turistul este atras, cum pune piciorul în Paris, de Turnul Eiffel, de Panteon sau Palatul Elysee, de Hotel de Ville, Arcul de Triumf sau de celebra universitate Sorbona. Îi acaparează simţurile celebrele grădini şi parcuri – Luxemburg, Tuileries, Versailles sau Montsouris, ca şi frumoasele galerii de artă şi muzee, de la d’Orsay la modernul Centru Pompidou, de la Casa Europeană a Fotografiei la magnificul Luvru, cel mai mare muzeu din lume. În Paris, oricare turist este în căutarea unor antiteze, a unor extreme sau noutăţi. Caută noutăţile în mişcare, în speranţa că va găsi vechiul Paris neschimbat. Şi îl găseşte! Avenue Champs-Elysees, unul dintre cele mai faimoase bulevarde din lume, a rămas neclintit în arondismentul 8, ca şi regulile pentru protejarea zonelor istorice, aparţinând baronului Georges-Eugene Haussmann (1809 – 1891), legendarul primar al Parisului de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, numele său fiind asociat cu marea reforma arhitecturală a Oraşului Luminilor. De altfel, structura actuală a oraşului i se datorează, prin modificările sale îndrăzneţe distrugând mai bine de 60% din Parisul medieval. Pentru meritele istorice în reconstrucţia Parisului, Haussmann a primit, în 1862, Marea Cruce a Legiunii de Onoare. După moda urbanistică haussmanniană s-au construit şi reconstruit, ulterior, multe oraşe în Europa, între care Cluj-Napoca şi Bucureşti (Micul Paris).
Capitala lumii şi a spiritului
Povestea statuii lui Eminescu
Foarte aproape de Biserica ortodoxă română de pe strada Jean de Beauvais, la vreo 200 de metri, se află Statuia lui Eminescu, opera sculptorului Ion Vlad. După o scurtă vizită la biserică, unde facem o rugăciune, mergem şi punem un trandafir pe soclul celebrei statui, întru iubirea nestinsă faţă de Luceafărul poeziei româneşti. Povestea ridicării statuii, în chiar centrul Parisului, ne-o spune cel care este autorul acestei performanţe, scriitorul George Astaloş, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură pe 2011: „Nu ştiu câtă lume cunoaşte că în Paris nu se poate pune statuia unui străin decât dacă a fost o mare personalitate politică sau un mare şef militar. Povestea statuii lui Eminescu este interesantă, chiar frumoasă. Creaţia aparţine lui Ion Vlad, un mare sculptor român din emigraţie, motiv pentru care a şi rămas, din păcate, prea puţin cunoscut în ţară. Vlad a venit la mine, într-o zi, prin anii ’80, şi mi-a spus că are banii de sponsorizare, din Spania, din partea unui român bogat, pentru a turna lucrarea în bronz. Mi-a mărturisit că vrea un Eminescu splendid, de peste doi metri înălţime, turnat în Italia. Mai întâi, însă, trebuia să se obţină aprobarea unui amplasament, în Paris. Mi-a solicitat ajutorul. Când am găsit locul, lângă Biserica ortodoxă romană din Paris, am început demersurile. Făceam parte, pe vremea aceea, din Juriul Marelui Premiu de Poezie al Parisului, iar primarul metropolei era nimeni altul decât viitorul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac. Aşadar, nu am ezitat să folosesc acest drum deschis de care beneficiam! Puţină lume ştie că domnul Chirac scria poezie pe ascuns, dar, potrivit unei cutume, nici un om politic nu are voie să publice nimic altceva decât lucrări de factură politică sau economică! Cert este că mă cunoscuse la Casa Poeziei din Paris, când mi-a destăinuit pasiunea sa tainică, după care m-a cooptat în juriul despre care vorbeam şi care acorda, anual, un premiu de 50.000 de franci. Următorul pas l-am făcut, însă, apelând la o prietenă actriţă, al cărei soţ lucra direct cu domnul Chirac, la primărie. De la această actriţă am aflat şi un lucru uluitor, anume că viitorul preşedinte al Franţei avea o mătuşă de origine… română, de care era chiar foarte apropiat. Am făcut cererea şi, în patru zile, domnul Jacques Chirac, singurul care era în măsură să ne aprobe amplasarea statuii, ne-a acordat mult râvnitul aviz.’’ Statuia lui Eminescu a devenit deja un simbol al Cartierului Latin din Paris. Aici, în Zilele Eminescului, la 15 ianuarie şi 15 iunie, în fiecare an (dar nu numai!) vin români şi francezi şi pun o floare în semn de recunoştinţă pentru cel pe care poporul l-a încoronat ca Rege al Poeziei Româneşti.