Bucuriile primarului Bertrand Delance
Parisul, vara, deschide larg un spaţiu de destindere şi delectare, de distracţii şi jocuri de tot felul, de animaţii culturale şi sportive. Inima Franţei bate de la Paris. O spune chiar primarul metropolei, dl Bertrand Delance: „Capitala, în timpul verii, încearcă să delecteze locuitorii săi, să le înlăture greutăţile. Prin tot ce organizăm în marile vacanţe, vrem să atragem milioane de parizieni şi de turişti, de curioşi din toată lumea. Parisul, în fiecare vară, înseamnă întâlnire între generaţii, clase sociale şi culturi. Bucuriile unui oraş au un gust plăcut numai atunci când le împarte şi cu alţii.” Bucuriile zilnice – opiniază domnul primar – trebuie să le împarţi înainte de toate cu copiii. Fiindcă Parisul este, în special, un paradis al copiilor. Acolo, în colţul lor cu nisip, în mijlocul pietrelor seculare, pe malul apelor, pe stadioane, ei gustă câte puţin din faptul de a nu mai avea griji. Totul are sens în Oraşul Luminilor, pentru că se oferă măcar o fărâmă de bucurie fiecărui parizian, dar şi celor care vin să-l viziteze. (Zilnic, peste două milioane de turişti.) Acest lucru contează foarte mult, este de părere primarul, mai ales în această perioadă de criză, tensiuni şi bănuieli.
Aici, la Paris, am stat de vorbă cu mai mulţi oficiali despre criza care ne sufocă, grijile fiind din ce în ce mai apăsătoare. Nu numai pentru români, ci şi pentru francezi. Am aflat că în această vară mai mult de jumătate din copiii Franţei nu au posibilitatea să plece în vacanţă. La noi, fără îndoială, procentul este mult mai dureros. Cifrele acestea ne invită, însă, la o reflecţie profundă, să ne punem întrebări despre injustiţia societăţii actuale, cu privilegii pentru puţini şi lipsită de privilegii pentru cei mulţi, o societate care se îndreaptă din ce în ce mai mult spre două lumi diferite, care ne separă şi ne îndepărtează unul de altul.
Pornind de la aceste realităţi, primarul Bertrand Delance vede oraşul său ca un spaţiu în care să trăieşti relaxat, un spaţiu al plăcerilor şi marilor distracţii. Trebuie să înceteze da a fi doar o autorută urbană, ci să dea viaţă şi voie bună oricărui turist. Parisul, unul dintre cele mai mari şi mai frumoase oraşe din lume, recunoscut şi de UNESCO, care îl plasează în patrimoniul său mondial, deşi este un oraş vechi, trebuie să rămână veşnic tânăr. Mereu capabil de provocări şi seducţii!
Croazieră pe Sena
Pe valurile melodiei „Sous le ciel de Paris’’ şi în tovărăşia unei voci celebre, Yves Montand, vaporul alunecă uşor pe sub Podul Alexandru III, împodopit cu heruvimi, lampioane şi diverse sculpuri aurite, pegaşi înaripaţi, ‘’izvorul inspiraţiei’’… Este socotit de parizieni cel mai frumos şi cel mai faimos pod al lor.
Înaintăm şi lăsăm în urmă tablouri cu imagini unice: sediul Ministerului Afacerilor Externe al Franţei, Camera Deputaţilor, Academia Franceză, Muzeul Legiunii de Onoare, fosta gară Paris – Orleans, acum muzeu… Ne aruncăm privirile în dreapta: se iveşte Luvru, la început o aripă rămasă din Palatul Tuileries. Tatiana, care ne însoţeşte (este ziua ei de naştere – şi nu uităm să-i urăm LA MULŢI ANI!), ne spune istoria zbuciumată a fostului Palat regal, cu o arhitectură de o frumuseţe răpitoare. După secole de degradare, restaurarea palatului se desăvârşeşte sub împăratul Napoleon III, fiind unit şi cu Luvrul, în timpul acestuia. Apoi, Tuileries a fost redecorat şi reînnoit după jafurile şi distrugerile suferite în timpul Revoluţiei de la 1848. Multe încăperi au fost bogat ornamentate, împodobite cu maiestuoase opere de artă, pentru a servi ca locuri de ceremonii de stat, cum a fost vizita reginei Victoria a Angliei, din 1855. Tuileries, însă, îşi va găsi sfârşitul în timpul Comunei din Paris, în noaptea de 23 mai 1871, când, ca simbol al regalităţii, este incendiat cu petrol, catran şi terebentină şi lăsat pradă focului timp de 48 de ore. Mai rămâne din el doar o aripă…
Luvrul, cel mai mare muzeu din lume, cu un milion de vizitatori în fiecare zi, se înlănţuie în lungul Senei ca o fortăreaţă de nebiruit. De altfel, Filip al II-lea August l-a construit , în 1190, ca o fortăreaţă a sa. Spre sfârşitul secolului 18, Napoleon renovează palatul şi-l transformă în muzeu. Astăzi, Luvrul deţine peste 350.000 de exponate inestimabile, printre bogăţiile sale veşnice numărându-se Mona Lisa lui Da Vinci.
După o jumătate de oră, la Pont Neuf, vaporul ocoleşte Ïle de la Cité şi pleacă spre direcţia de unde am pornit. Despre drumul de întoarcere, cu noi vederi de pe Sena, cu un reportaj special de pe unul dintre cele mai mari bulevarde din lume – Avenue des Champs-Elysees – în corespondenţa de mâine.