Pe data de 5 decembrie, la Bruxelles, va fi sărbătorită Ziua Vâlcii, în cadrul Centrului de promovare a turismului şi culturii române, deschis în spaţiul Casei de Cultură Belgo-Română, din Bruxelles, în aceste zile. Un eveniment important pentru judeţul nostru, care va fi reprezentat de o delegaţie din care face parte şi preşedintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gheorghe Dican. Pe baza acestei manifestări, am avut o discuţie cu binecunoscutul artist plastic vâlcean, pe care o relatăm mai jos:
Domnule Dican, spuneţi-ne câteva lucruri despre acest proiect.
În aceste zile, se deschide la Bruxelles un Centru de promovare a turismului şi culturii române. Este vorba de o instituţie care funcţionează în spaţiul Casei de Cultură Belgo-Română, din Bruxelles. Casă de Cultură condusă de Carmen Hopârtean şi de Liviu Hopârtean, care sunt deja cunoscuţi vâlcenilor, pentru că aparţin acestor locuri. Carmen Hopârtean fiind născută în Vâlcea şi de peste 20 de ani se ocupă de promovarea culturii române la Bruxelles.
Am înţeles că, cu această ocazie, va avea şi deschiderea oficială a primului post de radio românesc din Belgia?
Pe data de 4 decembrie, va avea loc deschiderea oficială a postului de radio Arthis, primul post de radio românesc din Belgia, care are ca scop, de asemenea, promovarea culturii şi turismului din România.
O zi a Vâlcii la Bruxelles?
În cadrul acestui proiect, a doua zi, pe data de 5 decembrie, va avea loc Ziua Vâlcii. Eu voi fi cel care, în numele Consiliului Judeţean Vâlcea şi al comunităţii locale, până la urmă, voi reprezenta Vâlcea ca destinaţie turistică şi culturală. M-am ocupat, în ultimul timp, de lucrul acesta, am avut sprijinul Consiliului Judeţean şi, de asemenea, sprijinul principalelor primării din judeţul Vâlcea. În primul rând, al Primăriei Râmnicului, primăriei din Horezu, primăriei din Băile Govora, dar şi al primăriilor din Călimăneşti şi Drăgăşani.
Este un proiect care priveşte viitorul acestui ţinut, a acestor locuri, un proiect care vine să promoveze Vâlcea, ca destinaţie turistică. Aş vrea să vă spun, de asemenea, că s-a avut în vedere, pentru început, ca în cadrul acestui birou de promovarea a turismului, să se promoveze patru destinaţii în prima partea – Marea Neagră, Delta Dunării, Nordul Moldovei, Moieciu, Bran şi Vâlcea. Noi suntem interesaţi, în mod normal, de zona noastră, unde se pot practica toate formele de turism, începând cu cel monahal, continuând cu turismul balnear, de recuperare, turism de aventuri, dar şi agroturism sau turism cultural.
Vâlcea oferă spre deosebire de toate celelalte zone, toate aceste tipuri de turism. Şi eu cred că infrastructura de turism a judeţului Vâlcea este pregătită să primească turiştii. S-au construit în ultimii ani pensiuni, hoteluri, iar staţiunile balneare au început să-şi regândească şi să-şi modernizeze spaţiile destinate recuperării şi mai cred că la ora asta suntem pregătiţi, aşa cum spuneam, să primim turişti.
În continuare proiectul va fi unul extrem de concret, în sensul că dacă acum se va face o prezentare generală a potenţialului turistic şi cultural – spun de fiecare dată şi cultural, pentru că de fiecare dată când se va face o prezentare la Bruxelles pe o anumită zonă a Vâlcii, va fi însoţit şi de evenimente culturale – mai târziu va fi urmat de prezentări punctuale ale zonelor, începând de la cea viticolă de la Drăgăşani, cu de pe acum celebrele case de vinuri, până în vârful muntelui, la Transalpina. Vâlcea are un evantai extraordinar de posibilităţi pentru a putea face turism.
Un proiect foarte bun pentru Vâlcea şi România…
Un lucru extraordinar! Ceea ce este important, că operatorul de turism este belgian şi are o bogată experienţă în legătură cu România, desfăşurând acţiuni de acest gen cu ani în urmă în ţara noastră. Acest operator are mare încredere în potenţialul de turism al României şi, eu cred, că acum este timpul să prezentăm acest potenţial, pentru că până la urmă Vâlcea trebuie să prezinte o alternativă acestei zone.
Aş vrea să vă mai spun că, cu acest prilej, în numele Consiliului Judeţean, voi oferi şi câteva diplome şi medalii. Preşedintele Ion Cîlea m-a împuternicit să fac lucrul acesta, în care va recunoaşte meritele unor oameni şi unor organizaţii. Mă refer, aici, la doamna Luciana Păunescu, directorul firmei de turism din Belgia, ca şi a doamnei Carmen Hopârtean, directoarea Casei de Cultură Belgo-Română din Bruxelles, care timp de peste 20 de ani a promovat cultura românească.
S-au implicat şi autorităţile judeţene în acest proiect?
Da, s-au implicat în toate aceste demersuri. Luni, am trimis 17 pachete, cu peste 200 de kilograme de materiale promoţionale de promovare şi alte lucruri, printre care filme, pe care o să le prezint la Bruxelles, pe data de 5 decembrie.
Credeţi că va fi un nou început pentru turismul din Vâlcea?
Cred că este o şansă extraordinară pentru această zonă şi lucrul cel mai importante este că operatorul de turism din Belgia vrea să intre într-un contact direct cu operatorii de servicii din România. Lucru care se va face pe parcursul anului viitor.
Mulţumesc.