În deschidere a vorbit Augustina Sanda Constantinescu, directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, care a vorbit despre Centrul EUROPE DIRECT: „Ne aflăm într-un spaţiu de sărbătoare, într-o zi de sărbătoare, pentru că astăzi este marcată ziua Centrului Europe Direct şi a voluntarilor săi. Dana, ca şi Luminiţa, sunt aici de faţă şi ele sunt sufletului proiectului Europe Direct, dar sunt sigură că n-ar fi putut să realizeze tot ce s-a realizat până acum în această direcţie fără ajutor. Le sunt aproape şi o serie de colegi, care în mod voluntar s-au alăturat proiectului şi participă la diferite activităţi şi manifestări. S-au făcut paşi importanţi astfel încât am ajuns în postura de a sărbători „Ziua voluntarilor”. Spuneam, am făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte voluntariatul. În România exerciţiul voluntariatului a fost fracturat, deşi, am avut o bună tradiţie între cele două războaie mondiale şi avem exemple măreţe; aş putea spune, în istoria României, de voluntari la un moment dat această tradiţie s-a pierdut. Biblioteca noastră face eforturi să recupereze conceptul de voluntariat şi activitatea în sine. Am reuşit, zic eu, foarte bine cu tinerii, Dana o să vă spună câte generaţii de voluntari au fost formaţi de Centrul Europe Direct, o să vă spună beneficiile personale ale voluntarilor, deşi era bine să avem aici doi-trei voluntari ca să ne spună, dar ei sunt la şcoală, despre beneficiile persoanele, formarea atitudinii, a felului de a gândi şi de a se implica în comunitate şi în tot ceea ce înseamnă acţiune de voluntariat ca şi în mod practic la cele foloseşte recomandarea pe care noi le-o dăm atunci când pleacă la studii, mai ales în străinătate. Aşadar, La mulţi ani, Centrul EUROPE DIRECT!, felicitări pentru tot ceea ce aţi făcut şi vouă şi voluntarilor, care pe parcursul zilei de astăzi vor avea o serie de manifestări la care vă invităm”.
Mi-ar fi făcut o deosebită plăcere să vă vorbesc direct, însă motive independente de voinţa mea m-au reţinut în Bucureşti. Dar am ţinut să vă transmit, la această conferinţă de presă, toată consideraţia mea pentru ceea ce aţi făcut de-a lungul timpului pentru promovarea valorilor europene, a transmiterii informaţiilor directe despre ceea ce se întâmplă în Europa către comunitatea locală şi nu în ultimul rând pentru că sunteţi parteneri ai Centrului EUROPE DIRECT Vâlcea. Ba chiar un partener privilegiat, după cum ştiu.
Ziua de azi, pe care echipa de management a intitulat-o Ziua Centrului EUROPE DIRECT şi a voluntarilor săi, poate fi ocazia unui bilanţ de activitate, un prilej de analiză a impactului pe care existenţa Centrului de informare îl are în comunitatea vâlceana sau, poate, o sărbătoare a celor care voluntariază pentru ED… Oricum ar fi, azi va fi o zi specială. Tocmai de aceea mă bucur că sunteţi aici!
Povestea centrului de informare europeană din Rm. Vâlcea începe în primăvara anului 2004, când Biblioteca Judeţeană Vâlcea devenea partener în derularea unui proiect prin care lua fiinţă Centrul Europa. Deşi început ca un proiect pentru un an de zile cu finanţare europeană, datorită entuziasmului şi angajamentului Bibliotecii Judeţene Centrul Europa a funcţionat până în 2008 cu resurse proprii.
După 2007 şi aderarea României la UE, ca în orice stat membru al Europei, şi-n țara noastră s-a înfiinţat o Reţea de Centre de Informare Europe Direct, finanţate de către Comisia Europeană şi cofinanţate de către structurile de la nivel local.
Unul dintre cele 31 de Centre Europe Direct este cel din Rm. Vâlcea, prin cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean.
Pentru noi, Reprezentanţa Comisiei Europene din România, reţeaua de centre EUROPE DIRECT sunt partenerii locali în comunicarea locală, asigură vizibilitatea instituţiilor europene la nivel local şi constituie punţile de legătură ale Comisiei Europene cu cetăţenii prin serviciile pe care centrele de informare le realizează.
Tocmai de aceea, pentru noi este foarte importantă relaţia cu presa locală, cu structura-gazdă, cu partenerii din alte reţele.
Dar pentru că azi sărbătorim ziua oamenilor ce muncesc (chiar dacă sunt voluntari) în ED, pentru noi, Reprezentanţa CE sunt foarte importanţi oamenii din cadrul Centrului cu care lucrăm şi care au fost formaţi de-a lungul celor trei ani pe multiple planuri: comunicare instituţională, management de proiect, comunicare cu presă, tehnici de social-media sau prezentarea în mediul on-line, management de eveniment etc.
Suntem extrem de încântaţi că am reuşit formarea unui reţele puternice, funcţionale, cu profesionişti ai comunicării, cum îmi place să le spun!
Aş vrea să vă mai reţin atenţia cu câteva cuvinte despre Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea. Aici avem una dintre cele mai active centre din România prin prisma numărului mare de evenimente de comunicare, dar şi printr-o implicare masivă a tinerilor în activităţi de voluntariat pentru centru dar şi pentru comunitate. A fost primul centru de informare din Romania care a funcţionat într-o bibliotecă judeţeană, cu rezultate deosebite.
Avem o echipă implicată, entuziastă, motivată, responsabilă. Aş dori, prin intermediul dvs. să felicit echipa de la Vâlcea, pentru progresele şi performanţele atinse, dar să aduc mulţumiri şi cofinanţatorului, pentru sprijinul financiar necesar acordat în implementarea unui proiect de informare şi comunicare europeană la nivel local.
Mi-aş dori din tot sufletul ca autorităţile vâlcene să facă posibilă, şi după 2012, existenţa EUROPE DIRECT în oraşul dumneavoastră. Dar despre ce va fi, veţi afla primii, cu siguranţă, pentru că sunteţi partenerii noştri privilegiali!
Va mulţumesc pentru atenţia acordată şi vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră şi vă invităm cât mai des să ne fiţi alături!”
Cu prietenie,