• ca în fiecare zi 8 mai, cea mai greu accesibilă dintre toate cetăţile Domnului din România a fost gazdă pentru pelerini din lungul şi latul ţării
Pătrunsa nu este doar un schit sau o mănăstire, ca oricare alta. Este o probă de credinţă. De voinţă. De suflet. Ţi-o poate spune oricine s-a încumetat să-i înfrunte crestele ameninţătoare şi potecile timide după care stă ascunsă de vreun sfert de mileniu. Într-un vârf semeţ de munte înghiţit de un peisaj halucinant, la kilometri de orice pretenţie de „civilizaţie”, Pătrunsa este cea mai profundă şi intensă răsplată după o luptă de aproape un ceas cu muntele, pădurea şi sălbăticia unui drum care-i dă tot farmecul acestei mănăstiri. Purtând hramul „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Cuvioasa Parascheva”, de la numele mamei episcopului Climent, Pătrunsa a prins viaţă în 1740. Episcopul Climent al Râmnicului este cel căruia îi revine această ctitorie în amintirea faptului că aici a fost născut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugară peste munte de frica unei invazii turceşti, adăpostindu-se la poalele muntelui Buila, în locul numit astăzi Pătrunsa. Distrus în urma căderii unei stânci, schitul a fost refăcut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru şi postelnicul Ion Bărbătescu, probabil urmaşi ai episcopului Climent. În anul 1895, așezământul monahal a fost iarăşi părăsit şi lăsat fără slujitori, dar a fost readus la viaţă între anii 1934-1935 şi resfinţit în ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu. Actuala construcţie datează din sec. XIX iar pictura în stil Brâncovenesc cu influenţe populare. Biserica a suferit modificări în 1963 şi 1977 când a fost construită casa stareţului Veniamin Grigorescu (1935-1975) şi Paul Niculescu (1975-1990), atunci fiind închis pridvorul şi biserica acoperită cu tablă. Biserica vechiului schitul se păstrează astăzi în stare bună şi este declarat monument istoric. Între anii 2002-2005, prin purtarea de grijă a Părintelui Gherasim, s-a ridicat o nouă biserică. Viața monahală cât se poate de austeră de altădată, fără electricitate sau apă curentă, a mai fost îndulcită azi de câte un panou fotovoltaic apărut în faţa uneia sau alteia dintre chiliile celor 40 de călugări care dau viaţă acestei veritabile Fortăreţe a Cerurilor.
Şi vineri, curtea mănăstirii a fost călcată de câteva zeci de credincioşi de toate vrâstele şi de prin toată România pentru hramul ei. O sărbătoare binecuvântată de un soare milos şi răbdător atât cu sosirea, dar şi cu întoarcerea pelerinilor pe cărarea atât de anevoioasă a munţilor.
De ce e Pătrunsa atât de specială?