Iată, aşadar, cum spuneam, un întreit şi demn de cinste nume. Cinste cui îl poartă; dar, mai ales, cinste celui care ştie să-l poarte. Ion Horia Horăscu, primarul comunei Prundeni de Vâlcea, face parte din această nobilă stirpe care ştie să-şi poarte numele. Viaţa l-a ispitit cu de toate: şi mai bune, şi mai grele, mai ales grele, iar el le-a primit, pe toate, cu bucuria cu care primeşti o răsplată.
Pe la începutul vieţii sale publice a fost slujitor al cărţii: bibliotecar, director de cămin cultural. Astfel şi-a onorat cel dintâi nume, Ion-Ioan, chemând la curăţirea prin carte, prin idee, prin înţelepciune. Un platou de pisc l-a atins, în această perioadă, când a fost un harnic lucrător în via cuvântului: ziarist la prestigiosul ziar de tineret, unde am avut norocul să fim, o vreme, colegi. Eu am rămas, în continuare, pălmaş cu condeiul. El a plecat mai departe, în menirea lui – a urcat. Nu doar frumoase cărări de afirmare, ci şi golgote ale înfruntării cu sine şi cu vicisitudinile vieţii. Tot spre binele oamenilor. Tot încrezător în steaua lui şi-n meritul lor. A candidat pentru înalta răspundere de primar al comunei natale, Prundeni. Oamenii l-au apreciat, l-au înţeles – şi l-au ales. Acest eveniment se petrecea în anul 1999. De atunci, a fost învestit de patru ori cu această demnitate – de cel mai bun dintre ei. Şi Ion Horia Horăscu nu i-a înşelat. Deşi, ca orice om, are şi el păcatele lui. Dar a fost sincer – şi s-a încumetat mai stăruitor în depăşirea lor.
Am fost, nu demult, la Prundeni. Şi ceea ce am întâlnit m-a uimit până la bucuria cu lacrimi. Cum arată comuna, la capătul celor 16 ani de primărie horăsciană, este o performanţă edilitar-gospodărească pe care oraşe cu pretenţii de metropolă n-o ating. Reţin câteva înfăptuiri, ale căror denumiri îmi clatină obişnuitul meu dicţionar sătesc: şcoală cu 150 de calculatoare, table smart, videoproiectoare, autocar şi microbuz pentru transportul elevilor; grădiniţe îndestulătoare; bibliotecă modernă, cu „punct acces public la informaţie” (!) cu 24 de calculatoare şi săli de lectură cu Internet; farmacie şi cabinete medicale; centru social pentru copii; centru social pentru bătrâni; cantină socială; „centru de informare, consiliere şi asistenţă a victimelor violenţei domestice”; „serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor”; asfaltarea şi modernizarea străzilor (inclusiv cele ce duc în câmp, la terenurile agricole); alimentarea cu apă potabilă; sistem de canalizare (reţea publică de apă uzată şi staţie de epurare); colectarea selectivă a deşeurilor; reabilitarea tuturor şcolilor, căminelor culturale, primăriei, altor clădiri publice; introducerea televiziunii prin cablu etc., etc. Toate aceste performanţe se leagă de cel de-al doilea nume: Horia – luptătorul.
Vine, ca un corolar, cel de-al treilea nume: Horăscu – cel consacrat voioşiei, bunei dispoziţii, ludicului. Pentru că oamenii trebuie să se şi bucure, să se veselească. Primarul a ieşit şi în întâmpinarea acestei nevoi. Parcuri, baze sportive (cu terenuri de sport sintetice şi cu tartan!). O bogată şi permanentă activitate a căminelor culturale şi a Ateneului Comunal – menită să conserve specificul local şi să îmbogăţească moştenirea culturală. Recent, aici a avut loc primul Festival al Vinului Vâlcean, care a aliniat la start artişti consacraţi ai ţării, dar şi formaţii locale, nu mai puţin consacrate, cum sunt „Mândrele de la Prundeni” şi „Haiducii de la Amărăşti” – la care au participat trei mii de oameni din zona Drăgăşanilor. Tot aici, la Prundeni, s-a desfăşurat şi cea de-a doua ediţie a Salonului Naţional de Literatură şi Artă „Rotonda Plopilor Aprinşi” – în organizarea exemplară a primarului, cu participarea numeroşilor intelectuali ai locului.
În sfârşit, la Prundeni fiinţează un important centru de informare turistică, între ale cărui invitaţii se află şi valorosul traseu monahal vâlcean.
…Într-un interviu recent, acordat colegului de condei Ioan Barbu, directorul ziarului „Curierul de Vâlcea”, primarul Ion Horia Horăscu mărturisea, în ceea ce priveşte perspectiva locului: „Mai sunt multe de făcut, pentru a ne zidi civilizaţia de care avem nevoie – şi pe care o merităm. Aspiraţie există, talent şi putere există; trebuie să fie şi un îndemn”.
Acest îndemn, la Prundeni, se numeşte Ion Horia Horăscu.