Anul 2013 nu a fost unul tocmai roz pentru sistemul sanitar; de fapt, lucrurile nu sunt foarte bune de câțiva ani, dar, în urmă cu două-trei luni, sistemul sanitar a fost zguduit de proteste. Și nu unele ale asistenților sau personalului auxiliar, la care mai asistasem, ci mitinguri ale medicilor. Să vezi medici ieșind în stradă, mai rar…Mai multe amănunte despre anul 2013 din punctul de vedere al „sănătății” am aflat chiar de la liderul farmaciștilor vâlceni, Samoil Vîlcu:
– Domnule președinte al Colegiului Farmaciștilor Vâlcea, cum stăm, la nivel de județ, din punctul de vedere al zonei acoperite cu puncte farmaceutice, în mediul rural?
Cred că Vâlcea, față de alte județe, stă foarte bine. Farmaciile și drogheriile sau punctele de lucru ale farmaciilor stau bine la capitolul medicamente. Lumea se orientează spre comune, comune importante pentru acoperirea necesarului de medicamente. Aproape trei sferturi din localitățile vâlcene au fie farmacii, fie drogherii. Nu există probleme, din acest punct de vedere.
– Există o analiză statistică care să precizeze dacă, în perioada de criză, s-au închis/deschis farmacii, raportându-ne și la starea de sănătate a populației?
Continuă să se deschidă farmacii și, cum spuneam mai înainte, mai ales la țară. Nu există faliment. A scăzut, însă, foarte mult consumul de medicamente, dar lucrul acesta este valabil și-n cazul celorlalte produse. Atât la orașe, cât și-n comune. Cât despre sănătatea populației, aceasta este direct legată de traiul de fiecare zi. Prin scăderea veniturilor, creșterea șomajului, salarii mai mici, lumea se restrânge, se îndreaptă spre zonele rurale, unde mai există resurse. Consumul de medicamente a scăzut însă cu 40% față de aceeași perioadă a anului 2012. Două lucruri sunt îngrijorătoare: asistenții medicali vor suferi cel mai mult, pentru că ei vor fi primii dați afară, iar, în al doilea rând, numărul farmaciilor din multinaționale se va restrânge.
– Domnule Vîlcu, aveți o situație clară a farmaciilor din Vâlcea legată de acel medicament ce duce la îmbolnăvirea ficatului – Nizoral?
La nivel național, Comisia medicamentelor constată dacă un medicament este neconform și trece la retragerea acestuia. Producătorul și distribuitorii sunt obligați, astfel, să verifice loturile respective în fiecare farmacie și să retragă medicamentul. Dar vorbim aici doar de lot sau loturi, nu de medicamentul în sine. La Vâlcea nu sunt probleme, în caz contrar am fi primit o directivă de la Comisia medicamentelor.
– Cum a decurs, în mare, anul 2013, referindu-ne la sistemul sanitar, respectiv condiții în spitale, medicamente, condițiile farmaciștilor…?
2013 a fost un an greu, iar în 2014 lucrurile se vor înrăutății. Condițiile noastre ca farmaciști se deteriorează din cauza consumului redus de medicamente, dar acest lucru e mai puțin vizibil comparativ cu situația medicilor, asistenților….Tocmai de aceea suntem alături de profesioniștii din sănătate și milităm pentru drepturile cuvenite, inclusiv alocarea a 6% din PIB sănătății. Am participat la toate pichetările, mitingurile din domeniu.
– Sfârșitul anului a adus și proteste din partea factorilor implicați în Coaliția profesioniștilor din sănătate… Cu ce v-ați ales?
A fost un semnal de alarmă tras. Ce pot spune este că există neliniște la Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Va exista o preocupare în acest sens. Le-a ajuns cuțitul la os. Când vezi medicii protestând în stradă îți dai seama că e un semnal negativ. N-am văzut în atâția ani medicii protestând în stradă. M-a uimit și reacția președintelui Colegiului Medicilor care s-a arătat decis să-și susțină punctul de vedere, total nemulțumit de cum decurg lucrurile în sistem.
– Anul 2014 vine cu scumpiri la medicamente?
Tot timpul cresc prețurile la medicamente; uneori mai mult, alteori mai puțin. Chiar și-n cazul celor compensate, pacienții încep să plătească din ce în ce mai mult.