Proiectul educațional a avut scop conştientizarea grupului ţintă (copii, adolescenţi, profesori) că tradițiile culinare și datinile străbune trebuie păstrate și transmise mai departe
Marți, 31 mai 2022, de la orele 11.00, la Palatul Copiilor Municipiul Râmnicu Vâlcea, s-a desfășurat Simpozionul Național multidisciplinar „Tradiții culinare și datini străbune”, ediția a VII-a. A fost vorba despre un proiect prin care sunt valorizate tradițiile culinare și datinile în contextual actual socio-cultural, când influența mass-mediei promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi.
Cele trei secțiuni ale proiectului au fost: „Tradițiile culinare” (cu temele „Bunătățile bunicii” și „Bolile și dietele de nutriție”), „Datini străbune” (temele „Portul popular” și „Obiceiurile strămoșești”) și „Protejarea mediului înconjurător” iar partenerii au fost din județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, București, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Obiectivele specifice ale activității: Cultivarea interesului și dragostei față de tradițiile culinare, datinile românești, protecția mediului și perpetuarea lor; Conștientizarea diversității culinare, culturale și religioase; Educarea interesului pentru datinile și obiceiurile creștine; Formarea și dezvoltarea în rândul elevilor a capacităților de colaborare și de lucru în echipă; Achiziționarea valorilor educative și moral creștine; Determinarea adoptării unui stil de viață sănătos prin prezentarea avantajelor consumului de produse naturale, în detrimentul produselor îmbunătățite artificial; Descoperirea gusturilor naturale în comparație cu gusturile artificiale și utilizarea ingredientelor naturale, locale și de sezon în mâncarea pregătită; Realizarea unei reviste cu ISSN pe baza temelor abordate.
„TRADIȚII CULINARE ȘI DATINI STRĂBUNE” a ajuns la ediția a VII-a
