Cine e Cătălin Vieru?
Actorul Cătălin Vieru a declarat: „E o mare bucurie să fiu în acest teatru. M-am ataşat foarte mult de Teatrul Anton Pann şi de Râmnicu Vâlcea. În orice tânăr actor există o speranţă, ca să fii văzut, să fii apreciat pentru munca ta, dar de aşteptat nu mă aşteptam. Însă mă bucur foarte tare că s-a întâmplat.” Întrebat cum a ajuns la Vâlcea, Cătălin a răspuns: „Este o poveste lungă, dar frumoasă. Indirect l-am cunoscut pe domnul Roman, când eram anul I la Craiova, am făcut un an tot de actorie la Universitatea din Craiova, la clasa domnului Remus Mărgineanu. Domnul Roman era prezent acolo pentru a vedea tânăra promoţie de la Craiova, cu Alex Calangiu, Ada Ştef, Maria Salcă, Daniela Ionescu. Şi întâmplător a trecut pe la un examen de anul întâi, semestrul II, de la clasa mea. Cumva lucrurile s-au legat în aşa fel încât, când am fost anul III la Cluj, ne interesam cu toţii, în perioada asta destul de ingrată pentru tineri actori, pentru tineri în general, în care totul e închis, dacă există posibilitatea ca un teatru să i-a pe colaborare sau pe contract actori. Şi aşa am ajuns la domnul Roman.” Directorul Teatrului Anton Pann, Adrian Roman, a completat: „Povestea, într-adevăr, e frumoasă şi lungă. Când am fost la Craiova, şi întâmplarea îşi are rolul ei, pentru că acel examen pe care l-am văzut, am participat la el pentru că a apărut un spaţiu un program, n-aveam ce să fac câteva ore şi mi s-a spus că este şi un examen de anul I. Alex Boureanu mi-a spus, nu vrei să-i vezi şi pe cei mici de anul întâi? Am mers, am primit un fel de program al examenului cu actorii care aveau nişte fotografii mici pe acel program şi cum procedez de obicei făceam diferite semne, o stea unde îmi plăcea cineva, nu puneam nimic unde mi se părea oarecum indiferent, trăgeam o linie unde chiar nu-mi plăcea. Şi după un timp am constatat reîntâlnindu-mă cu Cătălin, şi ştiind ce-am însemnat pe acel program, Cătălin fiind singurul la care pusesem trei steluţe, deci era o prezenţă extraordinară după părerea mea încă din anul I. Vedeţi cum s-a închis un cerc frumos de la acele trei steluţe făcute de mine cu pixul pe o foaie de hârtie, la o nominalizare pentru premiile UNITER. Am ştiut eu ce erau cu steluţele acelea.”
De asemenea, întrebat despre o colaborare mai lungă cu Teatrul Anton Pann, actorul nominalizat la premiile UNITER, a spus: „Lucrurile aici merg spre bine, este un teatru care-şi doreşte performanţa, care prin domnul Roman, se luptă să ajungă undeva sus. Şi evident că atâta timp cât lucrurile vor sta aşa, mă gândesc la o colaborare pe termen lung.”
Expediţie în Ucraina
„Un alt moment important, care va avea loc la sfârşitul lunii martie, este prezenţa trupei de păpuşari a Teatrului Anton Pann în Ucraina, în regiunea Odesa, este un parteneriat cu Institutul Cultural Român din Bucureşti. Probabil că ştiţi, Institutul Cultural Român, al cărui director este Roman Patapievici, este unul dintre cele mai importante institute de cultură din România, care promovează cultura românească. Parteneriatul cu Teatrul Anton Pann ne onorează, suntem practic nişte ambasadori ai teatrului românesc, oriunde mergem, sub egida Institutului Cultural Român din Bucureşti. Mergem în Ucraina în perioada 23 martie-1 aprilie, cu două spectacole. Este vorba de „Punguţa cu doi bani”, primul spectacol al teatrului nostru, al trupei de păpuşi, făcut de Ionuţ Brancu, şi „Hansel şi Gretel” un spectacol mai recent după povestea fraţilor Grimm, făcut de Diana Roman. Este un turneu complicat, pentru distanţele sunt mari, vor fi două reprezentanţii în fiecare spectacol, cu cele două piese pe care le-am pomenit. Vom face acest turneu împreună cu ansamblul folcloric „Dor basarabean”, un ansamblu românesc din regiunea Odesa. Trebuie să vă spun, că pentru românii din această zonă este o bucurie extraordinară, o duc destul de greu, cel puţin din punct de vedere al identităţii lor româneşti, iar orice contact cu românii, cu o trupă românească de teatru şi mai ales cu spectacole frumoase de teatru de păpuşi, în special pentru copii, sunt nişte întâlniri emoţionante, atât pentru noi, cât şi pentru ei, şi vă spun asta în urma experienţei pe care am avut-o noi în urma turneului din anul 2010, oarecum în aceeaşi zonă”, a mai spus Adrian Roman.
Agenda teatrului Anton Pann
Directorul Adrian Roman a adăugat faptul că: „În afară de spectacolul „Revizorul”, cum bine ştiţi, spectacol care a deschis stagiunea teatrală 2011-2012, Cătălin mai poate fi văzut şi în „Aproape”, o premieră, cum spunea, care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie şi sperăm să-l putem vedea şi în alte spectacole ale Teatrului Anton Pann, spectacole care sunt sau vor fi în lucru în perioada imediat următoare şi mai întârzii puţin momentul de vârf al acestei întâlniri, încercând să vă spun ce lucrăm în acest moment. Am început repetiţiile la un spectacol Caragiale, este anul Caragiale, anul 2012. Spectacolul are ca titlu provizoriu, deocamdată „Moftul român nr. 4” şi ca subtitlu „Exerciţiu teatral pe teme caragialiene”. Undeva la începutul lunii aprilie, îl aşteptăm pe tânărul regizor Botoş Balint să facă un spectacol Shakespeare, aici, este un text foarte cunoscut şi foarte apreciat şi de cele mai multe ori a prilejuit un spectacol de succes, este vorba de „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare. Botoş Balint este un tânăr regizor foarte promiţător, am văzut câteva din spectacolele pe care le-a realizat ca student, este practic un spectacol de licenţă, este însă şi actor, a absolvit studii de actorie. Provine de la aceeaşi şcoală din Cluj, de la Universitatea Babeş Bolyai, Facultatea de Teatru şi Televiziune. Acesta sunt proiectele imediate, urmând ca alte proiecte pe care le coacem în aceste zile să vi le dezvăluim la următoarea conferinţă de presă.”