Toate persoanele care constată că au de recuperat bani din taxa auto pot să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire, însoţită de următoarele documente, în original sau în copie: documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.
Potrivit informaţiilor oficiale, toate cererile de restituire, însoţite de documentele necesare, sunt soluţionate de către organele fiscale în termen de 45 zile iar plata sumelor reprezentând diferenţa de taxă se face de către organul fiscal competent în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar.
Noua taxa de poluare a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 ianuarie şi normele metodologice au fost aprobate de Guvern pentru ca legea să fi putut intra în vigoare la data de 13 ianuarie. Taxa pe poluare auto scade în medie cu 25%, doar că schimbarea cea mai dureroasă provine din faptul că taxa se va plăti acum pentru toate autovehiculele pentru care nu a fost plătită deja, indiferent că ele provin din import sau din piaţa internă.
Taxa va fi plătită de cumpărător, nu de vânzător, pentru toate maşinile pentru care nu s-a plătit taxa deja. Taxa se va plăti cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate. Astfel, vor fi taxate inclusiv maşinile (pe atunci noi) scutite de taxă în 2008-2009 (Euro 4 cu motor mai mic de 2.000 cmc).