• este concluzia amară la care a ajuns șeful administrației din Bărbătești după ce Guvernul i-a mai întors o dată spatele pe tema arieratelor
Vă informam, într-o ediției recentă, că Guvernul va transfera autorităţilor locale, pe final de an, bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii prin derogare de la legea care reglementează clar modul de folosire a acestui fond.
Scriam că, prin derogare de la Legea privind finanţele publice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin hotărâre a Guvernului, vor fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În acest sens, urmau să se repartizeze sumele pe ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pentru plata arieratelor, precum şi pentru finanţarea unor cheltuieli urgente, în vederea derulării în bune condiţii a activităţilor specifice sezonului rece.
Tot în acest an şi tot prin derogare de la Legea privind finanţele publice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin hotărâre a Guvernului, vor fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi pentru finanţarea unor cheltuieli aferente obligaţiilor de plată restante care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat.
„Este necesară adoptarea unor măsuri în ce priveşte utilizarea Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013 în condiţiile în care există riscul ca unele instituţii ale administraţiei publice să nu poată onora obligaţiile de plată restante, inclusiv cheltuieli de natură salarială, din bugetul aprobat, fapt ce poate genera înregistrarea de arierate la finele anului 2013. De asemenea, potrivit prognozei meteorologice va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013”, suna justificarea plină de înțelepciune a Guvernului.
Că totul a rămas la stadiul de vorbe și numai vorbe poate depune mărturie și Constantin Bănacu. Pentru edilul social-democrat al Bărbăteștiului, 2013 promite să ajungă cel mai amar dintre toți anii petrecuți la cârma comunității sale: „Nici când am căzut la pat, lovit de problemele la coloană nu am avut o așa stare de rău generalizat. Atunci era o problemă fizică pe care știam că o pot depăși, acum , însă când veștile astea rele curg una după alta, nici nu mai știu de unde să găsesc resurse să-mi revin, v-o spun pe șleau. Despre anul acesta, pot spune că singura lui parte bună e că am înțeles, în sfârșit, cam cum e treaba și cu politica asta. Îmi fac mea culpa în fața întregului județ că mi-au trebuit atâția ani, dar măcar am puterea s-o admit. Așadar, în 2013, am înțeles că noi ăștia de la țară, am fost și vom rămâne proștii de serviciu ai tuturor guvernărilor, și al celor împotriva cărora ne-am ridicat dar, mai ales, ale celor pentru care am militat și în numele cărora am ajuns să mințim oameni pe care azi, eu, unul nu mai am nici curaj să-i privesc în ochi!”
Bănacu e foc și pară după ce a primit din partea ministerului condus de către Liviu Dragnea o adresă prin care i se spune că despre stingerea arieratelor se poate aduce vorba doar la anul: „Mi s-a transmis că alocațiile bugetare aferente obiectivelor incluse spre finanțare în Programul Național de Dezvoltare Locală și nedecontate se vor plăti din 2014, în limitele bugetului aprobat cu această destinație. În traducere, la anul și la mulți ani, băi băieți de la țară!”