Tot în articolul precedent aminteam că pe lanţul grâu-făină-pâine, bugetul de stat înregistrează anual un prejudiciu de cel puţin un miliard de lei. Cum s-a ajuns la această cifră estimată? Foarte simplu! Anterior anului 2000 când TVA a urcat de la 11 la 19%, în România producţia anuală de pâine era de peste 2,1 milioane tone. Începând din iulie 2010, când taxa respectivă a fost stabilită la 24%, pâinea scoasă din cuptoarele brutăriilor româneşti a scăzut vertiginos până la 570.000 tone pe an. Este o cantitate mult prea mică pentru acoperirea cererii de piaţă, ştiindu-se pe bază de calcule clare că un român consumă în medie 98 kg pâine pe an. Or, ca să nu mai lipsească de pe masa românului pâinea cea de toate zilele – şi nu lipseşte! – înseamnă că peste două treimi din producţia de panificaţie intră pe piaţă fără să fie fiscalizată.
Pentru a pune stavilă evaziunii fiscale, de-a lungul ultimilor ani s-au experimentat tot felul de metode şi mijloace printre care s-au numărat şi introducerea timbrului de taxă la făină, ingrediente şi produs finit, precum şi echivalarea de către instituţiile de control a producţiei raportate de către cele 4.500 firme specializate pe panificaţie cu normele de consum. Toate aceste forme aplicate nu au dus la rezultatele scontate, iar „băieţii deştepţi” au rămas mai departe sub spuza evaziunii învăţând să se ferească de controale şi amenzi. Or, introducând o taxă pe valoarea adăugată mai mică, orice brutar îşi face şi el calcule: valoarea amenzilor va depăşi nivelul taxei şi, în aceste condiţii, intrarea în legalitate fiscală devine mai avantajoasă, iar pentru consumator va dispărea perspectiva creşterii de preţuri la nelipsita pâine de pe masă.
Sunt ferm convins că proiectul pilot iniţiat de Guvern va fi unul de succes şi că experimentul se va generaliza şi la alte produse agro-alimentare unde evaziunea fiscală este la fel de agresivă.