Minuni sublime ale naturii
Din Cadiz am pornit spre sud-vest, având ca ţintă grupul de Insule Macaroneziene (arhipeleagurile Azore, Madeira, Canare şi Capului Verde). Vaporul a acostat în Arhipelagul Madeira, care aparţine statului portughez (ca şi Arhipelagul Azore).
Funchal, orașul de lângă cer
Capitala Madeirei şi a întregului arhipelag este Funchal, oraşul cel mai mare din insulă, în care trăieşte apropae jumătate din populaţia înregistrată aici. Numele acestuia vine de la o plantă nativă aromată din Madeira, numită funcho, care creşte din cele mai vechi timpuri, găsindu-se și astăzi pe insulă. Capitala este legată cu localităţile mici din insulă, inclusiv cu oraşele Fayal şi Santana, prin drumuri principale foarte solid constriute şi foarte bine întreţinute. Deşi este acvlcătuită numai din dealuri şi văi, râpe şi prăpăstii, legătura între aceste drumuri ultra moderne o fac tunelurile. Prin secolul al XVI-lea, Funchalul devenise deja un important cap de pod între Indii şi Lumea Nouă, în drumul mirodeniilor, fiind cunoscut ca un loc bogat. Populaţia originală, lusitanii, făcea parte din celţiberieni, stăpânită mai apoi de romani, până în secolul al II-lea d.Hr., după care a intrat în stăpânirea vizigoţilor şi, mai apoi, a maurilor.
După Pacea de la Trianon şi destrămarea Imperiului Austro-Ungar, ultimul împărat, Carlos I, abdică, retrăgându-se, împreună cu familia, la Funchal, în locul numit Quinta do Monte. După şase luni, însă, se îmbolnăveşte de pneumonie şi moare, fiind înmormântat în Biserica Reîncarnării, într-o capelă special construită pentru fostul monarh, numită Nossa Senhora do Monte.
Biserica Reîncarnării se află în vârful muntelui și are o faţadă splendidă, cu două turle, fiind vopsită în alb cu marginile gri. După ce am urcat un povârniş, am ieșit pe o platformă pietruită cu piatră de râu pe care este scris MONTE 2011. De aici, ne-am continuat urcușul pe o scară largă, cât faţada bisericii: am numărat 68 de trepte și am ajuns pe o altă platformă din faţa bisericii, de unde am putut admira panorama întregului oraș, din vârful muntelui până în port. Din faţa bisericii porneşte un drum foarte abrupt, şerpuit, până în centrul capitalei. Drumul respectiv, parcurs cu Carros Cestos – Monter tobogan, este lung de 2 km, între Monte şi str. Livramento, de unde nu te mai poţi întoarce decât pe jos, cu un taxi sau, de la Jardin Botanico, unde se poate lua al doilea teleferic. Nişte sănii din lemn de laur, numite tobogane, te duc la vale, contra cost, din faţa Hotelului Grande Belmonte până în oraş. Toboganul are 2-3 locuri, unde stau pasagerii, şi este condus de doi bărbaţi, care mai şi împing. ca la trotinetă, acolo unde toboganul nu alunecă destul de repede. Aceştia stau în spatele pasagerilor pe prelungirea special destinată… oplenilor. Am aflat că acest sport este tradiţional, toboganul fiind și o mascotă cu care te fotografiezi peste tot, în port, aeroport, autogară şi staţia de tren. Aici am găsit și Grădina Imperială (Jarden Tropical Monte Palace), probabil a aparținut Împăratului Carlos I, ca şi Jardim Botanico, un centru comercial bine aprovizionat, cu parcări şi platforme pentru admirat şi fotografiat oraşul.
Marakes sau magia Orientului
Nu pot pleca din Arhipelagul Madeira, până nu adaug câteva cuvinte despre Marakes, vechea capitală a Marocului. Aflat la 600 km de Madeira, orașul prinde viaţă dincolo de vechile porți. După ce soarele apune, umbrele se lungesc, iar mirosul grătarelor şi tarabelor cu mâncare din Piaţa Dyemaa el Fna se înteţeşte, îmbulzeala de peste zi creşte şi mai mult. Cântăreţi, acrobaţi, magicieni, înghiţitori de săbii, îmblânzitori de şerpi şi hoţi de buzunare, răsar parcă din pământ împreună cu turiştii ameţiţi, bătrânii sacagii şi lunaticii prietenoşi. În faţa Medinei se află frumoasa piaţă Dyemaa el Fna, unde, odinioară, veneau ţăranii, de dincolo de porţile oraşului, din câmpia fertilă Haouz, să-şi vândă produsele negustorilor. Piaţa era cunoscută şi sub numele de Piaţa Descăpăţânaţilor, întrucât aici erau expuse capetele criminalilor şi păcătoşilor decapitați, precum şi creştinii care erau traşi în ţeapă.
Oraşul vechi, Medina, este înconjurat de fortificaţiile din secolul al XII-lea, lungi de 12 km. Prin cele 11 porţi vechi, se scurg în oraş șuvoaie de oameni de tot felul, motociclete şi măgari, care inundă labirintul de străduţe, din ce în ce mai înguste, ce te conduc spre zona rezidenţială cu ascunsele palate ale sultanului, spre vilele colorate, frumos împodobite, ale negustorilor bogaţi, dar şi spre bazarele orientale. Prin ingeniosul sistem de irigaţii din timpul Almoravizilor se aduce şi astăzi apa în oraş, ca să ude parcurile şi grădinile, între care Livada de măslini de la Menara şi Grădina Agdal, fiecare întinsă pe o suprafaţă de peste 500 ha. La vest de Piaţa Dyemaa el Fna se ridică Moscheea Koutoubia, cu turnul ei de 77 m, ce reprezintă emblema oraşului; este creaţia Almohazilor, din secolul al XII-lea. Medresa, şcoala coranică Ben Youseff, ce se află lângă moscheea cu acelaşi nume, este cea mai mare şcoală teologică islamică din nordul Africii, care, în zilele ei de glorie, număra peste 900 de profesori şi învăţăcei. Cartierul nou Gueliz, construit după 1916, când Marocul se găsea sub protectorat francez, impresionează prin largile sale bulevarde străjuite de portocali şi arbori de jaracanda, adăpostind clădiri moderne, cu birouri, magazine şi cafenele, și aici fiind o mulţime de palmieri şi plante subtropicale, precum şi flori viu colorate, ca hibiscus, lotus şi pelargorium.
O destăinuire pentru cititori: acest oraş l-am vizitat în urmă cu câţiva ani, când am fost invitat la Conferinţa Electromotion. În delegație au mai făcut parte profesorii David Miraoui, de la UTMB-Franţa, originar din Maroc; Aurel Câmpeanu, din Craiova; Alexandre Herlea, dot din Franța; prtecum și clujenii Simona şi Ducu Munteanu, Dan Rafiroiu, Mircea Chindriş ş.a., rămânându-mi o imagine vie şi astăzi, când descriu cu plăcere aceste locuri de vis.
Nivaria – insula zăpezilor veșnice
Așa numeau romanii vulcanul El Pico de Teide (Vârful Teide). Este un vulcan activ, în anul 2007 fiind consemnat în Patrimoniul Omenirii al UNESCO. Este situat pe insula Tenerife (Spania) a arhipelagului Insulele Canare, a cărei suprafaţă este jumătate din Olanda. Vulcanul este impresionant în fața oricărui vizitator: are o înălțime de 3.718 m deasupra nivelului mării și aproximativ 7.000 m față de fundul oceanului, fiind cel mai înalt vârf din Spania și din toate insulele din Oceanul Atlantic. Măsurat de la baza lui submersă, este al treilea vulcan de pe Pământ ca înălțime și masă, după Mauna Loa și Mauna Kea, amândoi situați pe insula Hawaii. În secolul al XVIII-lea, exploratorul german Johann Schröter a denumit o parte a lanțulului de munți Montes Tenerife, situat în inelul interior Mare Imbrium, drept Mons Pico. Vârful Teride, cel mai înalt din Spania, veghează şi asupra celorlalte insule: Gran Canaria, Fuerteventura, Lazarote, La Palma, Gomera şi Hierro. Privindu-l dinspre mare, Pico de Teide este învăluit în culori izbitoare, începând cu albul zăpezilor care acoperă vârful său (de unde și denumirea dată de romani – Nivaria), purpuriul versanţilor vulcanici, verdele vegetaţiei care-l împădureşte în partea de jos şi albastrul ultramarin al Oceanului Atlantic, fiind inclus astăzi în Parcul Naţional Las Canadas del Teide. Fiind activ de sute de ani, în anul 1705, lava sa a acoperit o mare parte a oraşului portuar Garachio, iar în anul 1909, un fluviu de lavă lung de 5 km. s-a scurs pe versantul nord-vestic. De altfel, Guanche, vechea populaţie a insulei, l-a botezat Piscul Iadului, iar legenda lor spunea că „aici sălăşluieşte Zeul Iadului, Guayota”.
Am sosit aici în zori de zi, fiind martorul unui eveniment pe care scriitoarea britanică Olivia Stone l-a numit, în anul 1883, „una dintre cele mai sublime minuni ale naturii”, când pentru prima dată a văzut răsăritul soarelui pe Pico de Teide. Umbra pe care vulcanul o aruncă în primele ore ale unei dimineţi însorite reprezintă o uriaşă piramidă neagră, ce se întinde în apele oceanului pe o lungime de 200 km, fiind cea mai lungă umbră din Terra. La apusul soarelui, însă, conul de umbră se transformă într-un triunghi brodat, în roşu aprins, iar piscul muntelui îşi recapătă aspectul de sălaş al unui zeu răzbunător. Acest munte impunător fereşte de vânt ţărmurile de sud şi de est, creând un teritoriu preferenţial de hrană şi împerechere pentru balene şi delfini, dat și o zonă de atracţie turistică. Grota Cuevo del Hielo, care se află la 3.350 m altitudine, este îngheţată şi zăpada, acolo, nu se topeşte niciodată. Astăzi, muntele poate fi abordat pe şosele moderne, din orice punct al Insulei Tenerife. Cu drag îmi amintesc că, și în urmă cu peste 10 ani, m-am putut odihni la umbra acestui munte, împreună cu distinșii oameni de știință academician Laurenţiu Mircea Popescu şi prof. dr. Olga Simionescu, soția sa.