Site icon Curierul de Vâlcea

Noua grilă de impozitare în agricultură

• MADR a lansat în dezbatere publică pe site-ul ministerului metodologia pentru stabilirea normelor de venit utilizate la calcularea impozitului pe care trebuie să îl plătească fermierii

Potrivit proiectului citat, dacă în cursul anului fiscal de realizare a venitului, culturile agricole/plantaţiile con­tri­buabililor sunt afectate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale – feno­mene meteorologice precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia, seceta, alte fenomene, a căror manifestare conduce la pierderi de producţie de peste 30% din producţia medie utilizată de către Di­recţiile pentru agricultură judeţene, res­pectiv a municipiului Bucureşti, normele de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole obţinute din exploa­tarea terenurilor agricole în cauză, se reduc corespunzător gradului de afec­tare. Valoarea producţiei vegetale repre­zintă rezultatul exprimat în lei/hectar, obţinut din înmulţirea producţiei expri­mate în kg/hectar pentru fiecare cultu­ră/plan­taţie, ca medie pe cei trei ani pre­cedenţi anului fiscal de realizare a ve­nitului, cu preţul exprimat în lei/kg, ca me­die pe cei trei ani precedenţi anului fis­cal de realizare a venitului.  Cheltuielile efec­tuate pe parcursul unui an agricol se exprimă în lei/hectar. Normele de venit re­prezintă rezultatul exprimat în lei/hec­tar, obţinut prin diferenţa dintre valoarea producţiei vegetale şi cheltuielile efec­tuate, pentru fiecare cultură/plantaţie. Valoarea nominală a unei norme de venit se stabileşte potrivit următorului model de calcul:  P (kg/ha)= ( PM 1 +PM 2 +PM 3)/3; p (lei/kg)=(pm 1+pm 2+pm 3)/3; VPV (lei/ha)= P (kg/ha) x p (lei/kg); NV (lei/ha) = VPV (lei/ha) – C (lei/ha) unde: P – producţia pe judeţ, ca medie pe ultimii trei ani, a producţiilor pentru fiecare cultură/plantaţie; PM 1,2,3 – producţia medie pe judeţ, pentru fiecare dintre anii 1, 2 şi 3 de calcul, pentru fiecare cultu­ră/plantaţie; p – preţul pe judeţ, ca medie pe ultimii trei ani, a preţurilor pentru fiecare produs agricol; pm 1,2,3 – preţul mediu pe judeţ, pentru fiecare dintre anii 1, 2 şi 3 de calcul, pentru fiecare produs agricol ;VPV – valoarea producţiei vege­tale; C– totalul cheltuielilor efectuate pen­tru obţinerea producţiei; NV – norma de venit. Pentru păsările de curte, norma de venit se calculează pentru deţinătorii de păsări de curte cu efective mai mari de 100 capete. Considerăm o pondere de 60% din efectiv pentru producţia de ouă şi 40% din efectiv pentru producţia de carne. Pentru vaci şi bivoliţe, venitu­rile se stabilesc pe baza: a) producţiei medii de lapte la nivel judeţean pe ultimii 3 ani, care se înmulţeşte cu preţul mediu de valorificare a producţiei estimat pen­tru anul în curs; b) valorii la înţărcare a viţeilor; greutatea la înţărcare, estimată la 80 kg, se înmulţeşte cu preţul mediu pe kg estimat pentru anul în curs. c) valorii animalelor reformate; se esti­mează un procent de reformă de 20% şi o greutate vie a animalelor reformate de 400 kg. Valoarea animalelor reformate se stabileşte prin înmulţirea greutăţii vii cu preţul mediu pe kg estimat pentru anul în curs.

Exit mobile version