Obiectivele urmărite prin acest proiect sunt conştientizarea opiniei publice şi a factorilor municipali de decizie asupra importanţei finanţării serviciilor de bibliotecă pentru comunitate şi formarea unei reţele de advocacy la nivel naţional care să desfăşoare o pledoarie activă astfel încât viitoarea modificare a Legii Bibliotecilor să prevadă explicit ca municipiile reşedinţă de judeţ să finanţeze Biblioteca Judeţeană cu un anumit procent din bugetul municipal. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 9 luni.
„Proiectul s-a născut în urma participării unei echipe a Bibliotecii la un workshop, anul trecut, organizat de Fundaţia IREX, cea care implementează programul Biblionet în România şi pentru ca această participare la acest workshop să nu rămână doar o experienţă punctuală, fiecărei echipe participante i s-a solicitat să conceapă un proiect de advocacy, deci tema workshop-ului a fost conceptul de advocacy. Proiectul pe care Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea la conceput a fost declarat câştigător, ca să zic aşa, şi beneficiază de 5.000 de dolari din partea Fundaţiei IREX. Contextul în care a apărut acest proiect este acela că Consiliul Local Râmnicu Vâlcea nu finanţează şi nu sprijină activitatea Bibliotecii Judeţene, deşi, această instituţie are în primul rând, şi în mod evident, rolul de bibliotecă municipală, pentru că peste 90% din utilizatorii serviciilor instituţiei noastre sunt cetăţeni ai municipiului Rm. Vâlcea. Nu solicităm bani efectiv. Aceşti bani vor putea fi folosiţi pentru crearea de spaţii atractive şi funcţionale la secţia pentru copii, spre exemplu, sau dotarea cu echipament al unui club de bibliotecă pentru adolescenţi, dotarea cu unităţi de bibliotecă în format multimedia care sunt absolut necesare într-o bibliotecă modernă”, ne-a declarat Alina Nicola, bibliotecar, membru al echipei de implementare.
În completare, prof. Augustina Sanda Constantinescu, directorul bibliotecii a declarat: „Nu vreau să se înţeleagă că până acum nu am colaborat cu Primăria, ba am avut şi susţinere financiară, dar pe anumite proiecte punctuale şi mai ales în cadrul manifestărilor zilelor oraşului, când într-adevăr Primăria a susţinut activităţi pe care Biblioteca le-a propus şi chiar le-au finanţat. Pledoaria în acest proiect este pentru o relaţie, aş zice, contractuală în care municipiu, deci Primăria, să aibă în vedere, în finanţările sale, în repartiţia bugetului, şi cheltuieli pentru Bibliotecă.”