„Acolo unde-s nalți stejarii
Și cât stejarii nalți îmi cresc
Flăcăi cu piepturile tari
Ce moartea-n față o privesc…”
Veacurile și le-a scăldat în Vedea, râul copilăriei mele. La vremea aceea credeam că undele sale frumoase se întâlnesc cu cerul, că acolo, în depărtări, Vedea ia chipul unui Arbore de Apă, cu vârful în vecinătatea stelelor, coborând apoi pe crengi și pe brațe lumina siderală a acestora.
De mii de ani, de la izvoare și până la sărutul cu Dunărea, pe o distanță de 244 de kilometri, Vedea traversează sudul țării, fiind cel mai important râu dintre Argeș și Olt, el însuși având un afluent, Plapcea, în dreapta sa, care se formează chiar de pe teritoriul comunei Corbu. Și tot de mii de ani, Vedea, apa Vezii, cum i s-a mai zis, este și una dintre cele mai vechi denumiri din Europa, numele său venind din perioada pre-dacică. Sursele spun că băștinașii traco-daci au botezat-o Vedy. În timpul stăpânirii romane, partea de sus a râului, la vest de Limesul Transalutanus, Vedea capătă numele de Apă Vânătă sau Vânăta. Romanii au tradus numele râului în latinește, adăugându-i un adjectiv cu caracter metaforic și descriptiv. Hidronimicul Vedea – spun istoricii – rămâne, un timp, în partea superioară a sa, cu numele de Apa Vânătă, ca să se revină, după puțină vreme, la vechea denumire, pe care o are și astăzi.
Mai zilele trecute, mergeam pe lunca râului, în sus și-n jos, căutându-mi anii copilăriei. Am simțit deodată nevoia să aud, în surdină, ritmată de goana luminii și a timpului, o melodie mai de demult. O adiere de aducere aminte și câteva versuri dintr-un cunoscut cântec mi-au însoțit pașii: Vor trece multe primăveri/ Și-or încolții-n pământ străbunii… Ajung la un pod de beton. Zdravăn pod! Nu exista pe vremea copilăriei mele. Era unul vechi, din lemn putred, gata-gata să cadă. Cel nou, care i-a luat locul, a fost terminat în 2007. Este grandios, poate cel mai mare de pe Vedea. Materialele sunt cu măiestrie convertite în calitatea ansamblului. Totul îmi pare într-o unitate indestructibilă, ca sunetele diferitelor instrumente muzicale în aceeași operă simfonică. E ca un leagăn de mătase, țesut cu fire din metal și beton, scăldat în oglinda apei, stălucitoare și argintie. În satul Buzești este un pod-monument istoric, trecut în anuare. Două sunt în țară la performanțele acelor ani: la Buzești și la Iași. Construcția sa a început în 1913 și a fost terminat abia în 1919, în România Mare. Este opera unui Apolodor al nostru, vestitul constructor de poduri V. Constantinescu. Inaugurarea podului de la Buzești a fost un eveniment în țară. Acum așteaptă reabilitarea, după aproape un secol. Dar cine mai are, astăzi, timp și bani pentru protejarea patrimoniului?!
…Comunei mele de naștere, Corbu, i-a apărut numele într-un hrisov domnesc, întâiași dată (ce s-a descoperit până acum!), cu 480 de ani în urmă. Era în vremea voievodului Vlad al VI-lea Înecatul, domnitor al Țării Românești între 4 iunie 1530 – 18 septembrie 1532, fiul lui Vlad al V-lea cel Tânăr. A avut o domnie scurtă, zbuciumată de numeroasele tentative ale boierilor necredincioși – mai cu seamă cei craiovești – de a-l înlătura de pe tron. Sfârșitul domniei sale este, însă, legat de un accident (sau, poate, n-a fost doar o întâmplare stupidă, cine știe?!): înspre toamna anului 1532, se scrie într-o cronică, s-a înecat împreună cu calul în apele Dâmboviței, undeva lângă Popești-Leordeni. Tradiția vorbește și azi de locul morii Înecatului, de unde i se trage și supranumele. Domnitorul își doarme somnul de veci în biserica mânăstirii Dealu, lângă Târgoviște, pe atunci capitală domnească. Pe vremea lui Vodă Vlad Înecatul, într-un zapis – datat 25 aprilie 1531 – se pomenește despre un înscris de hotare, martori fiind „Pero și Dobrian din Corbu”. Acesta este, se zice, prima (?) atestare documentară a comunei Corbu. Calculând după vechimea milenară a locurilor, a pădurilor seculare de stejari, s-ar crede că ar fi și alte dovezi scrise mult mai vechi, dar sunt numeroși cei care ne împiedică să accedem la niște documente ascunse cu bună știință. Rezonanță istorică are și satul Buzești, aparținător comunei (altădată, comună de sine stătătoare), fiindcă, pe vremuri, aici s-au aflat moșiile legendarilor frați Buzești, conducători de oști în campaniile victorioase ale lui Mhai Viteazul. „Și multă bărbăție arătară Buzeștii înaintea lui Mihai Vodă căci se luptară cu vrăjmașii și izbutiră pre domnul lor den peire” se consemnează în „Letopisețul Cantacuzinesc” (1598).
Toate
Din sat, de pe la oameni, pe care nu prea îi mai cunosc (timpul ne-a depărtat!), am aflat că inginerul Dinuț este un primar zbătător, că nu poate fi altfel, astăzi, într-o lume a banului și a unei crize (strâmbă și apăsătoare, doar pentru cei mulți și săraci), care se lungește și ucide ca lava vulcanică la Pompei. Sunt bine știute de către consăteni zbuciumul său, lupta pentru impunerea unor proiecte, pentru apărarea lor, compromisurile și îngenuncherile cărora le-a plătit tribut. Altfel nu l-ar mai fi votat cinci legislaturi la rând. Se grăbește, are multă treabă, mai sunt câteva zile și comuna va primi oaspeți din toată țara, la Sărbătoarea fiilor satului, risipiți în cele patru zări, la care se adaugă numeroși invitați, unii chiar de peste hotare. Dacă prin alte părți s-au uitat tradițiile (sau îndeletnicirile) din strămoși, primarul Constantin Dinuț îi mișcă pe cei ai locului să se întoarcă la ele. Grație inițiativei sale – și cu sprijinul unor inimoși și energici cunoscători ai tradițiilor populare – duminică, 14 august, în comună va avea loc prima ediție a Festivalului folcloric pentru copii și tineret „Sârba de la Corbu”, fiind invitate formațiuni de dansuri populare din județele Brașov, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Dolj și Olt. Comuna gazdă va fi reprezentată de Ansamblul de dansuri populare „Mărțișorul” – instructor prof. Nichita Dragomira, coregraf Diana Vâlciu, sub coordonarea directorului căminului cultural din localitate, Gheorghița Andrei.
Privesc prin luneta timpului. Casa în care m-am născut și am copilărit, în care am învățat să mă închin și să spun rugăciunea înainte de culcare, casa în care mă trezeam dimineața cu vorba bunicii „Maică, Ionele, ți-am pregătit ligheanul cu apă proaspătă din fântână ca să-ți clătești fața!” – de-abia se mai ține pe picioare, ca un bătrân corb în vâltoare de vânt.
Acolo e copilăria mea!