20. Hongkong, portul parfumat (I)
Intrarea în portul Victoria, portul vapoarelor de pasageri din Kowloon, este impresionantă. Navigăm cu pilot încă de la ora 6 dimineaţa, pe lumină deja, printre vapoare container, petroliere, de marfă, mai mici sau mai mari, de pescuit, ferryboaturi, sampane, djunken (bărci din lemn cu pânze şi motor tipic chinezesc, pentru pescuit şi locuit) şi diverse yachturi. Este un slalom pe care numai un pilot experimentat poate să-l facă.
Descoperit în 1517 de navigatorul şi negustorul portughez Fernao Pires de Andrade, Hongkongul va deveni, după războiul opiului din 1841, colonie engleză. Un an mai târziu, după al doilea război al opiului, China va fi silită să deschidă Occidentului cinci din porturile sale. Conform tratatului de la Peking, din 1898, China va preda coroanei Angliei, pentru 99 de ani, până la 30 iunie 1997, insulele din golful Hongkong (235) şi noile teritorii de pe continent. Aceste teritorii, după 1997, au un statut special pentru încă 50 de ani. Populaţia Hongkongului va creşte de la câteva sute de mii, la începutul secolului 20, la 1,5 milioane, în 1930, prin numărul mare de refugiaţi, în urma invadării Chinei de către japonezi. După atacul de la Pearl Harbor, japonezii invadează oraşul; în 1945, datorită deportărilor, foametei şi bolilor, populația se reduce la 500.000. După 1949, cu instalarea dictaturii comuniste în China, prin noii refugiaţi populaţia va creşte la 2 milioane, astăzi, cum spuneam, ajungând la 8 milioane.
*
Ce este mai important de vizitat în Hongkong? Din port, cu un ferryboat ori cu un autobuz sau taxi se poate ajunge pe Hongkong Island. De aici, un city tour printre zgârie-norii din sticlă şi oţel, cu sedii de bănci, birouri, case de asigurări, hoteluri (cu mai bine de zece ani în urmă am locuit în Grand Hyatt şi apoi în Peninsula din Kowloon, cele mai renumite din oraş – toate legate între ele prin punţi acoperite. Aliniate la malul mării se află Chater Garden, Statue Square, Shanghai Bank, Centrul expoziţional şi de convenţii, precum şi cartierul de arte şi al anticarilor. Mai nou, tot aici se află și International Convention Center, cel mai înalt turn, cu 118 etaje, care găzduieşte şi un hotel. De asemenea, tot în apropiere se găsește Financial Center, clădire de renume mondial, cunoscută din filmele cu Bathman. Continuă Causeway Bay, cu cele mai frumoase magazine, restaurante şi imbisuri din Island. Drumul înapoi, paralel cu cel principal, Connaught Road și Des Veaux Road, conduce la frumoasa siluetă în alb a Bisericii anglicane St. John, care datează din 1849, fiind construită în stil gotic, precum şi reşedinţa guvernatorilor britanici. Lângă banca Chinei, în staţia lui Peak Tram, ne urcăm într-un tren construit în 1888, astăzi cu acelaşi tip de vagoane ca atunci şi cu sistem de tras pe cablu şi cremalieră, care suie turiștii pe cea mai înaltă colină de pe insulă, pe muntele Peak, la 550 m altitudine, pe platforma unui complex de beton masiv ultramodern, construit de numai câţiva ani; de aici, se poate vedea în depărtare panorama întregului Hongkong. Pe coasta de sud a lui Hongkong Island, se află portul Aberdeen, la chei fiind ancorate o grămadă de djungen şi sampans, ca locuinţe şi piețe plutitoare, precum și renumitul Floating market. Tot aici se întâlnesc şi restaurantele plutitoare, Jumbo, în care s-au filmat scene cu James Bond. Cu o gondolă traversăm la una din cele trei restaurante plutitoare; la cel din mijloc se află, în bazine, pești, scoici şi fructe de mare, de unde poți să-ți alegi ce doreşti pentru masa servită la restaurant. În apropiere de Aberdeen se află Ocean Park, pe două etaje legate cu scări rulante sau funiculare; este un sat de vacanţă cu acvarii, cu delfini dresaţi şi foci, unde se organizează show-uri, plimbări cu barca, diverse distracții în carusel şi alte jocuri interesante, pentru copii, dar și pentru adulţi. La malul mării, pentru cei dornici de plajă şi înot, stau la dispoziție Deep Water Bay şi Repulse Bay, locuri ideale, mai ales că sunt protejate de rechini prin plase speciale protectoare.