• dacă în cazul viticulturii, toate fondurile au venit de la UE, pentru înființarea de noi livezi scoatem și 85% din finanțare din propriile buzunare • succes pNDR 2006 – 2013: încă 18.000 ha de vie, în țară
Dacă la capitolul viticultură suntem „în echilibru”, a venit rândul punerii la punct a pomiculturii. România a devenit mai bogată cu 18.000 ha de vie, prin programul european de reconversie viticolă. Programul s-a încheiat și accentul cade, în prezent, pe dezvoltarea pomiculturii. Numai că lucrurile vor sta mai greu la acest capitol, având în vedere că țăranul trebuie să scoată o parte din finanțare din propriile buzunare. „Refacerea viticulturii prin PNDR 2006 – 2013 s-a încheiat și urmează să se deschide programul 2014-2020. Numai că dezvoltarea pomiculturii pe care se mizează acum nu seamănă cu reconversia viticulturii, când aveam acoperire 100% ca finanțare. S-au înființat 18.000 ha de vie pe teritoriul țării și ne apropiem de un echilibru. Pomicultura stă mai prost. Avem 12.000 ha în Vâlcea, dar recoltăm sub producția pe țară. Se alocă 200 de milioane euro, dar vorbim aici de un subprogram pur românesc, fără nicio treabă cu finanțarea europeană. Este un subprogram prin care se dorește creșterea numărului de livezi, atragerea în pomicultură și a altor suprafețe. Este, însă, cu cofinanțare și e mai greu pentru vâlceni. Cine-și va permite o cofinanțare ce pornește de la 40% și poate ajunge și la 85%? De asemenea, finanțarea este pe elemente: înființarea de plantații pomicole, pregătire profesională”, a declarat Marin Cernătescu, director Agenția Agricolă Vâlcea.
Așadar, dacă la reconversia viticolă întreaga sumă pentru înființarea de noi plantații provenea de la Uniunea Europeană, acum, în cazul subprogramului românesc, vom scoate până la 85% din fonduri din propriile buzunare.