Joi seara, pentru aproximativ o jumătate de oră, Spitalul Județean de Urgență Vâlcea a fost luminat în roz, fiind marcată, în acest fel, Ziua Internațională de Luptă împotriva cancerului de Sân. Inițiativa a aparținut Asociației Prietenii Spitalului, reprezentată de președintele Loredana Popescu, membru, totodată, a Fundației Renașterea, condusă de Mihaela Geoană. Sub sloganul „Donează sănătate! Donează, frumusețe!”, anul acesta, evenimentul a fost marcat în toată țara, unitățile medicale fiind luminate în roz, culoarea speranței, a renașterii. Interesant a fost faptul că, la eveniment, au participat și câteva femei, supraviețuitoare în lupta cu boala. Inclusiv șefa Asociației Prietenii Spitalului, Loredana Popescu, este o învingătoare a cancerului de sân.
Nu putea lipsi la eveniment renumitul medic oncolog, Mircea Vultur: „Mulțumesc inițiativei Asociației «Prietenii Spitalului», o consider de maximă importanță, cancerul de sân reprezentând una din principalele cauze ale decesului patologic la femei. Screening-ul este foarte important, altă dată făcându-se organizat. Este indicat femeilor cu vârste până-n 50 de ani. La prima suspiciune, pacientele trebuie să se prezinte la medic, apoi la specialist, unde se decide dacă este nevoie de investigații suplimentare. Din păcate, există reticențe: o suspiciune de tumoare se face prin puncție biopsie sau sectorectomie care duce la confirmarea diagnosticului, apoi la tratamente care dau roade în stadiile 1 și 2, chiar și trei prin chimioterapie. Se vehiculează efectele secundare ale terapiei. Lumea mai apelează, însă, la tratamentele paleative. Nu suntem împotriva acestora, sunt complementare, dar insist pentru prezența la medicul specialist. Solicit managerului Poporan să doteze Spitalul, în funcție de posibilități, și cu un laborator de anatomie patologică pe oncologie, ca bolnavele să nu mai parcurgă distanțe mari până la alte clinici. Repet: femeile pot învinge lupta cu boala în stadiile 1 și 2, chiar și 3, prin chimioterapie și apoi se va face reconstrucția mamară, pentru a fi reîncadrate în familii, în societatea civilă. Merg pe premisa: Să uităm ce a fost, să vedem în prezent”.
Spitalul a fost luminat în roz: speranță, renaștere, câștig în lupta cu cancerul la sân. La eveniment, au luat parte: cadre medicale, politicieni, reprezentanți ai administrației publice locale și județene.