„Imediat după Revoluție, în Horezu s-a pierdut atracția pentru cultură, ca de altfel în toată ţara. La noi, au fost condiții nu prea prielnice pentru desfășurarea unor activităţi culturale mai deosebite, sala nefiind nici măcar încălzită. Ideea de la care administraţia locală, în frunte cu primarul Constantin Niţu, a plecat a fost să modernizăm casa de cultură pentru a crea acel loc unde oamenii să vină de drag şi să se simtă confortabil”, declară Constantin Iovan, directorul Casei de cultură „Constantin Brâncoveanu” din Horezu.
Au fost reabilitate şi sediile din Romani, Râmeşti şi Urşani
În plus, sala de conferințe şi biblioteca au fost reabilitate. „Tot ceea ce reprezintă partea de infrastructură a culturii orașului Horezu a fost prins în
Deja, Teatrul liric din Craiova a avut un spectacol la Horezu. „A trebuit să subvenționăm din bugetul public ca să se joace spectacolul. Nu s-au vândut decât o suta de bilete, iar sala are 235 de locuri… Negocierea cu Teatrul liric fusese pe toate locurile din sală şi a trebuit sa subvenționam ca sa se joace”, spune Constantin Iovan.
Programul naţional în domeniul cultural a avut la bază şi aprobarea unui plan de activităţi pe trei ani după reabilitare. „Pe lângă faptul că trebuie sa aducem spectacole la casa de cultură şi oameni în sală, pentru ca asta e menirea acestei instituţii, avem şi alte direcţii de urmat: centru de informare turistică, loc de conservare a folclorului. În plus, trebuie să sprijinim formațiile artistice de dansuri, de cântece, mai ales că – pe baza Legii 129 – putem să venim în sprijinul formării ocupaționale cu niște cursuri de reconversie pentru adulți”, mai declară directorul Iovan.
Greutăţi cu personalul
Casa de cultură din oraşul Horezu poate căpăta şi statut de cinematograf, dar administratorii acestei trebuie să identifice o sursă accesibilă pentru a proiecta filme. „Acum, sala de cinema din Horezu are mai mult statut de bar”, declară, cu supărare, Constantin Iovan. „Am trecut printr-o perioadă mai grea, pentru că la casa de cultură, în urma reorganizării, am rămas fără referenți. Cultura nu va produce bani niciodată, chiar şi cu un management performant şi oricât ne-am chinui noi… Produsul muncii noastre e altceva, se reflectă în educarea oamenilor, iar partea de patrimoniu cultural trebuie să reziste şi să ne deosebească de celelalte nații în contextul globalizării mondiale”, a conchis directorul Iovan.