Această realizare, de maximă importanţă la nivel naţional şi european, a fost posibilă prin eforturile conjugate ale organizaţiilor fondatoare, întinsă pe o perioadă de patru ani, care a necesitat un amplu proces de corelare a obiectivelor specifice; negociere a structurilor de coordonare ale GECT şi o acţiune complexă de avizare a documentelor constitutive ale organizaţiei europene de către ministerele de resort din ţările fondatoare. În România, documentele Grupării Europene au fost avizate favorabil de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Culturii şi Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei. Toate aceste demersuri la nivel naţional au fost realizate de Primăria oraşului Horezu, membru fondator al Asociaţiei Române a Localităţilor Centre de Ceramică Populară a cărei preşedinţie este asigurată de dl. Ilie Fârtat, Primarul oraşului Horezu.
Noua structură europeană, GECT “Oraşele Ceramicii”, va începe să funcţioneze în ianuarie 2014 şi va beneficia de o prezentare publică la Bruxelles, cu ocazia Conferinţei Comitetului Regiunilor cu tema “Cultura, creativitate şi rolul regiunilor şi oraşelor din Europa”, care se va desfăşura în intervalul 29-30 ianuarie 2014, eveniment în cadrul căruia se realizează evaluarea pe termen mediu a Strategiei Europa 2020 care va fi prezentată în cadrul lucrărilor celui de-al 6-lea Summit european al Regiunilor şi Oraşelor de la Atena, din 7 – 8 martie 2014. Tot în 2014, se va desfăşura Adunarea Generală a GECT, care va reuni delegaţiile naţionale ale membrilor fondatori, cu o reprezentare egală de cinci membri cu drept de vot din partea fiecărei ţări participante.
Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială “Oraşele Ceramicii” beneficiază de avantajul că este una dintre puţinele organizaţii de acest tip la nivel European ce are un caracter tematic, în acest caz ceramica, existând un interes deosebit de dezvoltare a acestei direcţii din partea Uniunii Europene, fapt susţinut de diversitatea de programe abordabile care sunt preconizate pentru perioada de programare 2014-2020. Referindu-se la eveniment, primarul Ilie Fârtat ne-a spus: „Ţinând cont de importanţa acestei realizări, este momentul ca Asociaţia Română a Localităţilor Centre de Ceramică Populară să fie susţinută de organismele judeţene şi naţionale în dezvoltarea activităţilor pe care şi-i le propun pentru a reuşi să obţină o eficienţă maximă a acestei oportunităţi de prim rang, activarea ca membru fondator cu drepturi depline în cadrul noii structuri europene a ceramicii”.