Ziua Z pentru mineritul vâlcean


• conducerea Complexului Energetic Oltenia va lua azi în discuție soarta ortacilor berbeșteni dar și viitorul relației cu CET Govora

Așa după cum vă informam în ediția de ieri, refuzul Ministerului Justiției de a aviza transferul carierei Berbești de la CEO la CJ Vâlcea, via CET Govora, a provocat o criză adâncă în planurile economiei regionale și nu numai. Chiar dacă părea doar o formalitate, piedica pusă de către Ministerul Public l-a isterizat efectiv pe Laurențiu Ciurel, managerul CEO. Reacția pesedistului la această veste poate intra cu brio în categoria „În necazul satului…”. Din păcate, pentru Vâlcea poziția sa nu pare a se fi sau a fi fost clintită vreo secundă așa că, azi, managerul CE Oltenia va impune sistarea furnizârii de cărbune către CET Govora! În fapt, Directoratul analizează și trimiterea în şomaj tehnic a celor 1.200 de salariaţi berbeşteni. Presa gorjeană notează că într-o situație identică se află și cariera de la Huscioara iar azi Ciurel caută să scape de cele două cariere deoarece beneficiarii cărbunelui de acolo sunt CET Govora şi RAAN Severin, care au datorii de zeci de milioane de euro la companie plus punerea pe liber a circa  2000 de la angajaţi de la Berbeşti şi Husnicioara.
„Ciurel s-a arătat nemulţumit de decizia Ministerului Justiţiei şi anunţă că va lua măsuri faţă de salariaţii carierei Berbeşti. Pentru că administraţia are de gând să nu mai livreze cărbune către CET Govora, angajaţii de la Cariera Berbeşti ar rămâne fără activitate, drept urmare vor fi trimişi acasă. „Ministerul Justiţiei se opune. Nu ne-au dat motivele, ne-a venit doar avizul negativ cu privire la Berbeşti, dar în cazul acesta o să procedăm în consecinţă. Anunţ de pe acum că o să întrerupem livrarea  de cărbune către Govora şi  o să trimitem zona Berbeşti în şomaj tehnic. N-am luat încă o decizie, la Directoratul de vineri decidem când se va întâmpla treaba asta. Vom aplica această măsură până când vor începe să plătească”.
Ciurel a mai spus că externa­lizarea acestei cariere ar fi însemnat o reducere a preţului la tona de cărbune de 10 lei. „Scad cheltuielile cu investiţiile, nu mai achiziţionăm păduri, terenuri în zona respectivă, scad cheltuielile cu amortismentele, scad regiile zilnice, consumurile electrice”, a mai spus acesta. De menţionat ar fi că prin externalizarea carierelor se reduc nu doar costurile, ci şi veniturile companiei, astfel că este puţin probabil să se ajungă la reducerea pe tona de cărbune de care vorbeşte Ciurel. Conform managerului, CE Oltenia are de recuperat de la CET Govora circa 176 de milioane de lei” precizează ziarul Pandurul din Târgu Jiu.