Ziua Veteranilor de Război, marcată în Râmnicu Vâlcea


Miercuri, autoritățile publice județene au mar­cat Ziua Veteranilor de Război, eveniment orga­ni­zat la Statuia Indepen­den­ței.

Au participat reprezen­tanții Arhiepiscopiei Râmnicului, în frunte cu IPS Varsanufie, prefectul județului, Florian Marin, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, cadre militare active și în retragere, veterani de război, reprezentanții ISU Vâlcea, sub comanda lt.col. Dan Pascaru, conducerea Jandarmeriei vâlcene, în frunte cu inspector șef Grigore Ciaușescu, conducerea IPJ Vâlcea etc.
A avut loc o slujbă religioasă oficiată de IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, după care au urmat discursurile oficialităților locale și, la final, au fost depuse coroane de flori.
Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.222. Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării oștirii pentru cucerirea Independenței de Stat a României, în care s-au sacrificat zece mii de ostași din cei 58.700 care au constituit Armata de Operații.