„Ziua Roşia Montana”, marcată la Muzeul de Istorie


• „Ziua Roşiei Montane” reprezintă aniversarea a 1882 de ani de existenţă a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar pentru prima data la 6 februarie 131 • organizatorii evenimentului au atras atenţia asupra efectelor exploatării cu cianură atât asupra zonei propriu-zise, dar şi asupra moştenirii culturale a Apusenilor: 17 ani ar dura exploatarea efectivă a zonei, iar alţi 50 de ani pentru  refacerea mediului dacă se respectă litera contractului
 

Ieri dimineaţă, Muzeul de Istorie a găzduit un eveniment special dedicat aniversării celui mai controversat şi mai vestit proiect de minerit din ţară. În fiecare an, pe data de 6 februarie, se organizează în mai multe localităţi din România o manifestare importantă denumită “Ziua Roşia Montană”. S-a vrut ca prin astfel de acţiuni să se marcheze sărbătorirea atestării documentare a celei mai vechi localităţi din România, iar evenimentul are loc într-o perioadă în care localitatea Roşia Montana, situată în Munţii Apuseni, este sortită pieirii şi raderii de pe suprafaţa pământului pentru a se face în zona respectivă una dintre cele mai mari exploatări de aur cu cianuri din lume.

Mai mulţi localnici, sprijiniţi de români din întreaga lume, dar şi de cetăţeni de alte naţionalităţi care înţeleg perfect pericolul dispariţiei unei asemenea localităţi, au demarat de câţiva ani campania “Salvaţi Roşia Montană”, localitate ce ar putea fi printre cele mai căutate din Europa ca atracţie turistică, aici existând galeriile romane vechi de circa 2000 de ani, galerii ce pot fi amenajate şi vizitate, ele păstrându-se într-o stare aproape perfectă peste timp.

Ideea organizatorilor este clară: Roşia Montana Gold Corporation vrea strămutarea caselor, bisericilor, cimitirelor! Cum? Simplu, prin amenajarea unui imens lac de cianură întins pe circa şapte kilometri şi cu o adâncime de peste 30 metri care să înghită cu totul întreaga zonă!

„O firmă canadiană ce şi-a pus în titulatură şi denumirea de “Roşia Montana” a început să creeze presiune faţă de autorităţi şi faţă de localnici pentru a începe lucrările ce ar distruge loca­litatea Roşia Montană, iar satul Corna l-ar transforma într-un lac pentru decantarea cianurilor.

Odată cu apariţia Proiectului minier de la Roşia Montană, proiectele de turism, agroturism, mici meşteşuguri tradiţionale etc. au fost practic înlăturate de pe agenda autorităţilor locale, deşi există foarte multe localităţi pe Valea Arieşului, situate pe traseul Turda – Câmpeni sau Câmpeni – Albac – Horea – Beliş – Huedin, în care turismul rural, alături de alte activităţi specifice zonei s-au dezvoltat puternic în ultimul deceniu, reprezentând deja o soluţie viabilă de dezvoltare pe termen lung.

Odată cu punerea în exploatare a Proiectului minier de exploatare la suprafaţă prin cianurare există riscul ca întreg turismul din Munţii Apuseni să aibă de suferit din cauza imensului baraj cu cianuri şi a potenţialelor infiltraţii în pânza freatică din întreaga zonă, fiind posibilă chiar o depopulare masivă a întregului areal” a fost concluzia întâlnirii.

La Rm. Vâlcea, marcarea Zilei Roşia Montană (menţionată sub denumirea de Alburnus Maior la 6 februarie 131 d.H.) s-a bucurat de sprijinul necondiţionat al directorului Claudiu Tulugea, precum şi susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Coordona­toarea proiectului este dna prof. Letiţia Murăruş, de la Şcoala Buleta (Mihăeşti).