Ziua mondială a apei – 22 martie 2012


Având în vedere importanţa apei pe TERRA, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 22 martie a fiecărui an ca “Zi Mondială a Apei”. În acest an, tema mondială a apei abordează legătura dintre apă și siguranța alimentelor „Apa şi siguranţa alimentelor”. Accesul la apă înseamnă accesul la hrană, iar accesul la apă de mai bună calitate înseamnă o hrană de mai bună calitate.

Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei în ultima decadă a lunii martie costituie, de acum, o manifestare de tradiţie adresată celor care se preocupă de gestiunea resurselor de apă, de valorificarea potenţialelor acestora precum şi a celor mulţi care beneficiază, direct sau indirect, de această resursă naturală. Fiecare regiune a lumii are multe feluri de a venera apa, dar toate îi recunoasc valoarea şi locul central în existenţa umană. Tradiţiile culturale, practicile indigene şi valorile societăţii determină modul cum oamenii percep şi gospodăresc apa în diferitele regiuni ale lumii. Apa este sursa vieţii pe Pământ şi ei îi datorăm existenţa noastră. Ea este o comoară, asemenea aerului, dar o comoară fragilă.

Specialiştii în domeniul gospodăririi apelor ştiu că trebuie să asigure necesarul de apă în egală măsură oamenilor, indiferent de locul în care trăiesc şi de resusa de apă disponibilă. Totodată sunt conştienţi că, odată cu creşterea populaţiei pe TERRA se va consuma tot mai multă apă faţă de resursele necesare. Poluarea apei este o cauză principală pentru disponibilitatea redusă a apei şi poate avea efecte grave asupra mediului şi asupra sănătăţii umane. Poluarea provine din practici nepotrivite in industrie şi agricultura, precum şi din producţia de deşeuri urbane. Trebuie găsite noi abordări, care să poată îmbunătăţi substanţial situaţia resurselor de apă şi pentru a limita poluarea. Adaptarea politicilor de gestionare a apei şi a practicilor la schimbările climatice reduce riscul catastrofelor naturale.

În acest an, sub motto-ul zilei Mondiale a Apei ”Apa şi siguranţa alimentelor” Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Olt – Sistemele de Gospodărire a Apelor din bazinul hidrografic Olt, organizează  în şcoli şi grădiniţe acţiuni educative în vederea conştientizării importanţei apei, lansează de asemenea provocări elevilor prin organizarea de concursuri de desene, compuneri, eseuri pe diverse teme privind resursele de apă. Scopul major al acestor acţiuni este promovarea în toate instituţiile şcolare a cunoştinţelor în domeniul apelor şi sporirea nivelului de informare.

Mihaela Coca, purtător de cuvânt Administraţia Bazinală de Apă Olt